AKTUELNO

Otvoreno pismo Vučiću: Izložba "Necenzurisane laži" je ogledalo vlasti

Izložba "Necenzurisane laži" je ogledalo vlasti, ističe u Otvorenom pismu više novinara, urednika i karikaturista, koji pozivaju Aleksandra Vučića da, prilikom razgledanja "takozvane izložbe", pokuša da shvati koliko je rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove.

Otvoreno pismo u celini glasi:

"Istina je ključna reč za svakog ko želi da bude novinar, a istine nema bez kritike. Proglašavati istinu i kritiku za laž pogubno je za slobodu izražavanja, državu, društvo u celini. Još je opasnije, u politički raspolućenoj Srbiji, praviti svojevrsne spiskove kritički nastrojenih novinara i novinarki.

Zato pozivamo Aleksandra Vučića da, večeras, dok razgleda takozvanu izložbu, pokuša da shvati koliko je rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove i ubeđenja.

Izložba 'Necenzurisane laži' je ogledalo vlasti, a ne nas 'eksponata'. Zato je i odgovornost na istinskom autoru ove postavke Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke.

Odgovornost, pre svega, prema građanima Srbije, jer odnos predsednika najjače i najuticajnije stranke prema istini i kritici opredeliće pravac u kojem će se srpsko društvo kretati.

Potpisnici se ne stide ni odriču nijedne svoje rečenice, teksta, karikature ili naslovne strane. Naprotiv, ubeđeni smo, da svako od nas na svoj način doprinosi demokratskom razvoju Srbije i to ćemo i ubuduće činiti.

Bilo bi korisno kada bi to konačno shvatio i Aleksandar Vučić, zbog sebe, zbog novinara i novinarki, zbog građana Srbije. Bićemo veoma zadovoljni ako će mu poseta izložbi u tome pomoći", navodi se na kraju pisma.

Potpisnici su: Predrag Koraksić Corax, Dušan Petričić, Dušan Mašić, Olja Bećković, Dragoljub Draža Petrović, Nikola Tomić, Žarko Jokanović, Vukašin Obradović, Tanja Jordović, Slaviša Lekić, Slobodan Georgijev, Branko Čečen i Marko Somborac.

Malović: Gde je tu cenzura?

Predsednica Informativne službe SNS i članica Predsedništva te stranke Vladanka Malović ponovila je danas da izložba "Necenzurisane laži" ima za cilj da svako ko je poseti i pogleda sam zaključi ima li cenzure u Srbiji i da li je Aleksandar Vučić medijski diktator, kako neki žele da ga predstave.

"Pre sedam dana otvorili smo izložbu 'Necenzurisane laži' i predstavili javnosti samo deo medijskih sadržaja koji su objavljeni tokom protekle dve godine o Aleksandru Vučiću i SNS (2.523 primera od 6.732 negativna medijska sadržaja). Pri tome, jasno samo rekli da nam nije namera da namećemo bilo kome mišljenje, već svako ko pogleda izložbu može sam da zaključi ima li cenzure u Srbiji i da li je Aleksandar Vučić medijski diktator, kako ga je deo medija i novinara kontinuirano predstavljao, ili to nije tačno", navela je Malović u saopštenju povodom više reagovanja na izložbu.

Kao što smo na otvaranju izložbe rekli, pri svakom pokušaju realnog prikaza medijske situacije u državi, isti oni koji kukaju i lažu da postoji cenzura i da je Vučić medijski dikatator - iznova napadaju našu stranku i Aleksandra Vučića da sprovode cenzuru, istakla je Malović.

"To se desilo i ovaj put. Samo što su sada zaboravili da pomenu reč cenzura, već, zamislite, u tim cenzurisanim medijima mene nazivaju Gebelsom, a za Vučića kažu da nije Vučić, nego da je Vučić Hitler", navodi ona.

Pri tom, dodaje, te iste "novinarske gromade" idu dotle da pišu kako bih ona "obesila njihove kolege", a onjoj se čini, kako navodi, da bi izgleda oni najradije nju obesili, jer se usudila da, zajedno sa svojim kolegama, pokažem njihove tekstove na našoj izložbi.

"Pored novih uvreda i laži, ti samoproklamovani intelektualci i ta samoproklamovana medijska elita zaboravlja da pokaže gde je taj katalog neprijatelja i to etiketiranje? I to su, vidite, slagali. Istina je da smo pokazali da mogu da pišu i tvrde šta žele. Osim ako ne misle na to što su moje ime neobično često pominjali i objavljivali ovih dana", navela je Malović.

Zaboravili su samo jedno, ističe ona, a to je da nju nije sramota da kaže da je član Srpske napredne stranke i sme javno da izgovori ko joj je šef, za razliku od onih koji ne smeju, barem naglas, da kažu ko im je šef i po čijim instrukcijama objavljuju gadosti protiv moje stranke i Aleksandra Vučića.

"U Srbiji, kao što vidite, svako može da piše i govori šta mu padne na pamet, bez obzira koliko su velike laži i uvrede u pitanju", zaključuje Malović i pita: gde je ta cenzura?

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd