Sunday, November 19, 2017

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da nema mesta pokretanju krivičnog postupka povodom pada helikoptera 13. marta 2015. godine protiv lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata preduzeli radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela.

U Predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja, prilikom planiranja i pripreme zadatka, došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu vezanu za lanac komandovanja.

To se kako navodi tužilaštvo, nesumnjivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka.

Tužilac je takođe imao u vidu i cenio je činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Živak Ranku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka. 

Vojne komisije došle su do sledećih zaključaka: 

- Osnovni uzrok nesreće ljudski faktor 
- Posada doživela prostornu dezorjentaciju kao posledica zamora, emocionalne penapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje 
- Tokom donošenja odluka svi učesnici bili su izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja 
- Odgovornost snosi vođa posade helikoptera XT – 48, a deo odgovornosti drugi pilot i letač tehničar 
- Odgovornost snosi i komandant 204. Vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta 

Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka, napominje se u saopštenju.  

Tužilaštvo podseća da je tokom predistražnog postupka sveobuhvatno razmotrilo događaje, činjenično stanje, izjave više desetina saslušanih svedoka, obavljena kompleksna veštačenja, nalaze i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja. 

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, pao je 13. marta 2015. godine u Surčinu. Tada je nastradalo svih sedam putnika, četiri pripadnika VS , dva doktora i beba, a povodom tog događaja Više tužilaštvo u Beogradu sprovodi istražni radnje.

Komentari  

0 #5 Aca 30-06-2016 19:06
U nekoj normalnoj zemlji,neko bi dao ostavku,nekoga bi vlada smenila,odmah,i li bi sama sebe raspustila...
Ali ovo nije,ni zemlja ni drzava.
Mene je sramota....
Prijavi administratoru
0 #4 Nikola 30-06-2016 19:04
I onda ocekujemo otvaranje poglavlja 23 - vladavina prava...
Prijavi administratoru
0 #3 Marko 30-06-2016 19:04
Da li jos iko stvarno veruje da zivi u demokratskoj zemlji?
Prijavi administratoru
0 #2 Marija 30-06-2016 19:03
Tuga... i bes.
Prijavi administratoru
0 #1 Ana 30-06-2016 19:02
Sramota!!! Poraz svega normalnog u zemlji!
Prijavi administratoru

WEB PREPORUKE

 
loading...

POPULARNO U SVETU

Loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Ako se Katalonija otcepi od Španije, šta će biti sa EU?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd