Tuesday, March 20, 2018

Ovee godine obeležava se 160 godina od rođenja našeg naučnika, inženjera i pronalazača, Nikole Tesle (Smiljan, 10. jul 1856 – Njujork, 7. januar 1943).

U čast obeležavanja ovog jubileja, a i povodom 125 godina od patenta jednog od njegovih najčuvenijih izuma – oscilatornog transformatora za proizvodnju naizmenične struje visokog napona i visoke frekvencije, „Pošta Srbije” pustila je danas u opticaj prigodno izdanje pod nazivom „125 godina od patenta Teslinog transformatora”.

Ovo izdanje sadrži marku nominalne vrednosti 70 dinara, na kojoj je prikazan Teslin transformator sa ukomponovanim portretom slavnog naučnika u pozadini i plavom golubicom u letu. Autorka likovnog rešenja je Marina Kalezić, kreator maraka „Pošte Srbije”, a stručnu saradnju u realizaciji izdanja pružio je Muzej Nikole Tesle iz Beograda. Marku je, tehnikom višebojnog ofseta, u tiražu od 20.000 štampao Zavod za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu, a na šalterima pošta prodaje se u tabacima od po osam komada sa centralnom vinjetom. Prigodno izdanje sadrži i maksimum kartu i koverat sa takođe prigodnim motivima.

Nikola Tesla podario je čovečanstvu ogroman broj značajnih izuma koji su genijalnim rešenjima, univerzalnošću primene i pomeranjem mnogih naučnih i tehnoloških granica, izmenili sliku sveta oko nas.

Patent sa oscilatornog transformatora za proizvodnju naizmenične struje visokog napona i visoke frekvencije, danas širom sveta poznat kao „Teslin transformator” ili „Teslin kalem”, naš naučnik je dobio u SAD 23. juna 1891. godine pod brojem 454.622.

Svestan velikog značaja daljeg istraživanja i primene visokofrekventnih struja, Tesla je iste godine nastupio pred Američkim institutom elektroinženjera i na Kolumbija koledžu u Njujorku održao predavanje „Eksperimenti sa naizmeničnim strujama vrlo visoke frekvencije i njihova primena u veštačkom osvetljenju”, koje je imalo veliki odjek u svetu nauke. Tokom sledećih nekoliko godina naučnik je konstruisao različite tipove svog transformatora, pomoću kojih je, prvo stvarajući kontinualne visoko frekventne struje, mogao da dobije i prouči nove fizičke pojave. Svaki od njih je otvorio novo poglavlje u oblasti elektrotehnike. Svoje nove uređaje koristio je narednih godina za ispitivanje fiziološkog delovanja struja visoke frekvencije i njihove neškodljivosti za ljudski organizam, odnosno mogućnost lečenja tim strujama; osvetljenje u razređenim gasovima; zagrevanje čvrstih tela u brzopromenljivom magnetnom polju; prenos električne energije kroz neprovodnu sredinu. Ipak, uobičajeno mišljenje je da je najveći uticaj na nauku i industriju Tesla ostvario koristeći svoj oscilator za proizvodnju i prenos radio signala.

Teslin transformator je, u različitim modifikacijama, bio i ostao nezaobilazna naprava za ispitivanja u laboratorijama fizike, za stvaranje plazme, vatrenih lopti, loptastih munja, u akceleratorima i razbijačima čestica, u laserskoj tehnologiji, rentgenografiji, holografiji… Uz korišćenje savremenih materijala i elektronskih komponenti, Teslin transformator i danas nalazi primenu u različitim oblastima moderne industrije, medicine i popularne kulture.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!