AKTUELNO

I dok se DEMOKRATE i NAPREDNJACI svađaju Zoran ima svoj spomenik u Prokuplju

Istorija apsurda

Beograd će, po svemu sudeći, još dugo čekati na spomenik Zoranu Đinđiću ili možda ipak neće?

Aleksandar Vučić podiže spomenik Zoranu Đinđiću.

Onaj koji je svojevremeno u “Bulevaru Zorana Đinđića” lepio natpise “bulevar Ratka Mladića”, danas kaže da će ova vlast podići spomenik Đinđiću uz opasku da njegova Demokratska stranka “nije našla za shodno da to uradi do 2012. godine.

A da li je baš tako i da li je Srbija samo Beograd ?

Najavljujući da će spomenik biti podignut na Studentskom trgu u Beogradu na 15. godišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić je primetio i da su u Srbiji “reformatori stradali, i zbog toga što Srbi često od emocija i ostrašćenosti ne vide dalje”.

I dok stari i budući premijer gleda dalje prihvatajući Đinđićevu politiku, mnogi ne mogu da zaborave ono što je bilo.

Demokratska stranka saopštila je da podizanjem spomenika ubijenom Đinđiću neće biti zaboravljeni napadi koje su na njega vršili njegovi politički protivnici.

“Prezirali su ga i proganjali dok je bio živ, obračunavali se sa njim kada je ubijen. Nikada neće razumeti ni njega, ni njegovu politiku i nikada neće shvatiti zbog čega je ceo život bio protiv njih. Sto spomenika neće promeniti tu činjenicu", poručile su Demokrate.

Dok se Vučić bavio lepljenjem plakata u „Bulevaru Zorana Đinđića”, Tomislav Nikolić je poručivao da će se iz istog iseliti kada je dobio taj naziv, a neće biti zaboravljena ni njegova rečenica iz februara 2003. godine:

„Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi negde Zorana Ðinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema s nogom.“

Radikali su bojkotovali i komemorativnu sednicu Skupštine Srbije nakon Đinđićevog ubistva.

Danas u ruhu nove stranke govore o poštovanju Đinđićevog dela.

I dok se DEMOKRATE i NAPRADNJACI tako prepucavaju putem medija, na jugu Srbije u Toplici , u Prokuplju  već godinama unazad postoji spomenik inaugurisan u znak poštovanja prema Zoranu .

Nije bilo nikakvih otpora ni problema u podizanju spomenika,

Spomenik Zoranu Đinđiću napravljen je 2007. godine, a otkriven 1.avgusta 2008. godine na dan njegovog rođenja i na žalost jedini je spomenik pokojnom premijeru u Srbiiji do dana današnjeg.

Statua se nalazi ispred sportske hale koja nosi njegovo ime.

- Ovaj spomenik mi znači život, to nije bila mala stvar, nije bilo jednostavno doći do toga, mnogo je trebalo truda i muke, ali sam ja uspela uz pomoć prijatelja - rekla je tada Mila Đinđić majka Zorana Đinđića.

Otkrivanju su prisustvovali i  tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić

Opština je ustupila deo zemljišta, a izgradnju spomenika finansirali su majka pokojnog premijera, Mila Đinđić, i prijatelji premijera. Autor spomenika je vajar Zdravko Joksimović

- To je čovek u hodu, koji žuri, koji ima ispred sebe nešto da ostvari, koji ima posla preko glave, i nema vremena da se osvrće, s rukom koja nije samo da se rukuje, nego ide napred, ruka ideje i vizije - rekao je Joksimović.

- Đinđićeva Srbija je Srbija koja još nije ostvarena - moderna, demokratska, uređena sa jakim institucijama -  istakao je Milan Arsović predsednik prokupačkih Demokrata u vreme podizanja spomenika.

 

Zoran Đinđić, prvi premijer posle poraza režima Slobodana Miloševića, ubijen je 12. marta 2003. godine.

 

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari  

+7 #1 Sanja 31-05-2016 22:14
svaka čast za tekst
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!