Sa naslovnica tabloida zahtevi za novom istragom ubistva Zorana Đinđića i nova osporavanja pravosnažne presude. Čemu služi relativizacija uloge Milorada Ulemeka u atentatu na premijera i kako su maske-fantomke postale ključni odgovor vlasti na zahteve javnosti da se hitno rasvetli slučaj Savamala?

Nakon što su tabloidi objavili intervju sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, sada stižu i zahtevi za novom istragom.

Dok se kroz te teze relativizuje Ulemekova odgovornost za taj zločin, njegov intervju poslužio je i za dovođenje u vezu fantomki koje su koristili pripadnici Jedinice za specijalne operacije u hapšenju Slobodana Miloševića, i fantomke korišćene u rušenju u Savamali. Dobar deo javnosti povlačenje takve paralele vidi kao skretanje pažnje javnosti sa slučaja Savamala.

Još se na zna ko je nosio fantomke pre mesec dana u Savamali, a već se najavljuje istraga o tome na čijim su glavama one bile pre 15 godina u Užičkoj ulici. Premijer Aleksandar Vučić fantomke je pominjao i ranije, ali od dana kada su tabloidi prvi put preneli ispovest Milorada Ulemeka, pominje ih u novom kontekstu.

"Taman onoliko koliko je Srbija napredovala od toga da niko nikog ne ubija s fantomkom na glavi i da se više ne hapse predsednici i potpredsednici s fantomkama na glavama, nego se ruše bespravni objekti, Srbija mora da napreduje u budućnosti tako da te fantomke niko ne koristi ni za šta, protivpravno ili protivzakonito", poručio je Vučić.

Priča o fantomkama je, smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović, bežanje od odgovornosti. Ne može se, kaže, stavljati znak jednakosti između aprila 2016. i marta 2001. O ovom drugom se zna sve, o prvom gotovo ništa.

"Mi moramo kao razumno društvo dati odgovor na pitanje šta se desilo u izbornoj noći u Beogradu, kazniti one koji su prekršili zakon, i u tom poslu lider mora biti Vlada i premijer. A činjenica da on rešenje ili izlaz iz situacije traži u Legijinm naknadnim navodnim ispovestima je samo dokaz da on nije u stanju da se kontroliše u meri u kojoj to mora da uradi", ocenio je Jovanović.

Jedino o čemu bi aktuelni premijer, smatra Jovanović, trebalo da razmišlja jeste otkrivanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića. Istog mišljenja je i advokat Rajko Danilović, koji objašnjava da je Legija odavno rekao šta je imao, a da se prema tome odredio i sud.

"Sve to je pokušaj da sebe vrati u prošlost i da pokuša da raspravi stvari koje su već raspravljene, ocenjene i osuđene. Ništa novo u tim njegovim izjavama ne postoji što nije ranije pokušao i čime se nije bavio kada se branio", podseća Danilović.

A pozivanjem na izjave Milorada Ulemeka i premijer Aleksandar Vučić, navodi novinar Vlado Mareš, pokušava da redefiniše deo prošlosti.

"Da zlo nekako relativizira i da ga pretvori u dobro, u svom interesu. Po meni to nije ništa čudno, dakle, da se redefiniše sve što se tiče 90-ih, da se da njihova nova definicija, kao nečega što je bilo dobro, što ja mislim neće proći koliko god se trudili i imali podrške u nekim medijima", kaže on.

Sve što se prethodnih dana moglo čuti iz Nemanjine 11 pokazalo je, smatra Mareš, da političari ne mare za pravosuđe i institucije.

Advokat Božo Prelević dodaje i da se igraju vlasti. "Pa bi sada trebalo da ustvari uvede fantomke, što kaže Matija Bećković, kao narodnu nošnju. Sad su fantomke odjedanput, koristili su ih i prethodni, pa mogu i budući. Pa, eto, dozvoljeno je rušiti nelegalne objekte pri čemu i predsednik Srbije i premijer Srbije imaju nelegalne objekte", podseća Prelević.

Savamala i hapšenje Miloševića se, kaže Prelević, ne mogu dovoditi u vezu, a ono što gledamo i slušamo je, klasično medijsko spinovanje, i u isto vreme vređenje inteligencije građana.

Komentari  

-1 #1 pavle 29-05-2016 08:49
smatram da i gospodin jovanović iadvokat prelević znaju više nego i sam legija zato se oni i javljaju za komentar.oni žele sebe da odbrane od nedela koja su činili za vreme vladavine DOS-a.
Prijavi administratoru

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!