Beograd - Srbija je obavestila Haški tribunal o odluci suda u Beogradu da prema Zakonu o saradnji s tim sudom nisu ispunjeni uslovi za izručenje troje funkcionera SRS.

Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović u podnesku Tribunalu je ukazao da je sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu od 19. januara 2015.

U podnesku, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se da je to provostepeno rešenje još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog veća očekuje početkom sledeće sedmice. 

Naime, rešenjem sudije za prethodni postupak je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala (najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti). 


Nakon odluke kojom se utvrđuje nepostojanje pretpostavki za izručenje, Zakon nalaže da sudija za prethodni postupak po službenoj dužnosti veću od troje sudija dostavi svoje rešenje zajedno sa spisima predmeta. 

Veće može tu odluku da potvrdi, ukine ili preinači u roku od tri dana, i njegova odluka je pravosnažna i izvršna, navodi se u podnesku predstavika Srbije, koja je zimus obavezana da na svakih 15 dana obaveštava tribunal o aktivnostima države povodom zahteva tribunala za hapšenje i izručenje radikala. 

Srpska radikalna stranka je ranije danas saopštila da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu. 

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge. 

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine. 

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Zzalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim, ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

 

 

 
 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd