AKTUELNO

Jeremić: Vratiti poverenje čovečanstva u UN

NJUJORK - Kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić istakao je u autorskom tekstu za "Hafington post" da savremeni svet prolazi kroz transformaciju bez presedana i da je u takvim okolnostima potrebno revitalizovati Ujedinjene nacije kako bi zadržale središnje mesto u u obezbeđivanju stabilnosti i napretka.

Dok postaje sve više globalizovan i međuzavisan, svet je istovremeno opterećen rastućim geopolitičkim tenzijama, ubrzanom degradacijom životne sredine i slabljenjem poverenja u međunarodni sistem, naveo je Jeremić.  

U ovakvim okolnostima, kako je dodao, obezbeđivanje stabilnosti i napretka čovečanstva, zahtevace nove globalne pristupe i rešenja, kao i koordiniraniji, snažniji i inkluzivniji multilateralizam u 21.veku.  "Ujedinjene nacije, jedina međunarodna politicka organizacija koju karakterise sveobuhvatni legitimitet i univerzalno clanstvo, moraju imati sredisnje mesto u ovom generacijskom poduhvatu," istakao je on. 

Istorijska dostignuća Ujedinjenih nacija su u opasnosti da budu zasenjena trenutnim osećajem stagnacije, razočarenja i neuspeha, upozorio je Jeremić, a sve češće se čuju  opaske da ce produzavanje statusa kvo imati za posledicu odlazak UN u istoriju. 

"Stoga smatram da bi sledeći Generalni sekretar UN, koji će biti izabran ove godine, morao da stane na celo kolektivnih napora posvecenih revitalizaciji ove Organizacije" rekao je on.

Jeremić je podsetio da je kao kandidat Republike Srbije za to prestižno mesto u sedistu UN u Njujorku  predstavio detaljnu "Platformu za akciju", koja sadrži 53 specifične i konkretne mere koje bi bio spreman da sprovede na pocetku mandata.  

On je kao primarni zadatak svetske organizacije naveo koordinranu i globalnu akciju na planu postizanja održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena koje su "krovni izazov za čovečanstvo u 21.veku".  

Ujedinjene nacije, kako je ocenio, moraju da modernizuju svoj pristup prevenciji sukoba   i mirovnim operacijama i u tom smilsu je potrebna nova generacija Stabilizacionih Misija UN, koje će moći da budu razmeštene gde god i kada god se za to ukaže potreba. 

"Kao generalni sekretar bih se svom snagom zalagao za zaštitu ljudskih prava, što je jedna od  suštinskih namena UN od osnivanja," dodao je on.

Jeremić je istakao i da bez obzira na to ko će biti izabran za sledećeg generalnog sekretara, ovi izbori moraju biti prekretnica za ulogu žena u sistemu UN. 

"Ukoliko bih dobio priliku da obavljam tu funkciju, postavio bih kvalifikovane žene na 50 odsto pozicija podsekretara Organizacije, kao i na sve druge pozicije tog nivoa i stremio postizanju potpunoj jednakosti polova unutar celokupnog sistema," dodao je on.

Kandidat Srbije je istakao i da bi kao generalni sekretar, odlučno  radio na mobilizaciji dovoljnih resursa od strane UN sistema, kako bi se obezbedila adekvatna humanitarna pomoć pogođenom stanovništvu širom sveta. 

Jeremić je istakao da ga u traženju privilegije da obavlja funkciju devetog generalnog sekretara UN, vode tri osnovna uverenja.

"Prvo da osnazeni multilateralizm predstavlja najjaču zaštitu protiv globalnih opasnosti; drugo, da revitalizovane UN treba da budu u centru globalnog upravljanja i treće, da se postojeći resursi UN moraju koristiti efikasnije kako bi Organizacija mogla da proizvede rezultate koje od nje traži njeno članstvo i šira međunarodna zajednica," naveo je on.  

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!