U ministarstvima Vlade Srbije u ovom trenutku je zaposleno ili radno angažovano ukupno 66 penzionera, dok su 133 državna službenika stekla uslov za penziju, ali pošto nisu navršili i starosni uslov, po sili zakona, ne moraju da prestanu sa radom, ističu u ministarstvima.
 
 

Jedino u MUP-u kažu da "ne poseduju dokument koji sadrži informaciju" o tome koliko je penzionera radno angažovano u njihovom resoru.

Najveći broj penzionera trenutno radi u Ministarstvu spoljnih poslova, među kojima su, kako navode za "Danas", i 24 šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, odnosno ambasadora i generalnih konzula "koji su postavljeni od strane predsednika Republika odnosno Vlade Srbije". Od ukupno 34 penzionera u ovom ministarstvu, osam izvršilaca je angažovano radi obavljanja privremenih i povremenih poslova, dok je dvoje zaposleno na neodređeno vreme.

U Ministarstvu odbrane, s druge strane, navode da se podaci o broju zaposlenih penzionera u toj oblasti smatraju poverljivim podacima sa oznakom tajnosti službena tajna - strogo poverljivo.

"Posledice koje bi nastupile ukoliko bi se sa dokumenta skinula oznaka tajnosti službena tajna-strogo poverljivo bila bi sledeća: sveobuhvatnom, pažljivom i uporednom analizom informacija koje bi na ovaj način postale dostupne javnosti, strane obaveštajne službe i druge zainteresovane organizacije ili pojedinci mogli bi da planiraju i realizuju aktivnosti kojima bi ugrozili bezbednost Republike Srbije i njenih građana, bezbednost i dobrobit sadašnjih i bivših pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i operativne i funkcionalne sposobnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", navodi se u odgovoru Uprave za kadrove ministarstva.

U ostalim ministarstvima, inače, po ugovorima o privremeno-povremenim poslovima radno angažovano je ukupno 37 penzionera i to sedam u Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, po pet u ministarstvima poljoprivrede i prosvete, tri u resoru državne uprave, po dva u ministarstvima zdravlja, pravde, trgovine i telekomunikacija i rudarstva i energetike, a jedan i u Ministarstvu omladine i sporta.

Najveći broj zaposlenih od 133 služebanika koja su stekla uslov za penziju, a po zakonu ne moraju u penziju, nalazi se u resoru poljoprivrede - 43, potom trgovine i telekomunikacija - 34, pa Ministarstvu rada - 27 i prosvete i nauke - 21. U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja navode da su u kabinetu ministarke Zorane Mihajlović angažovana tri penzionera - dva državna sekretara i jedan poseban savetnik.

U ministarstvima kulture, privrede i finansija nema radno angažovanih penzionera niti zaposlenih koji su stekli uslove za penziju.

Pošto je MUP odgovorio da ne poseduje dokument o broju radno angažovanih penzionera u tom resoru, novinar "Danasa" uložio je žalbu povereniku za informacije od javnog značaja. Odgovor iz MUP još nije stigao.

© Danas

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd