Friday, June 22, 2018

BEOGRAD - Skupština Srbije završila je danas razmatranje amandmana na sedam predloga zakona među kojima je i Predlog zakona o privremenom uređivanju naplate takse za Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTV). Sednica će biti nastavljena u ponedeljak, 28. decembra u devet časova, kada će poslanici glasati o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu i predlogu zakona o zaštiti zemljišta. Na sedam predloženih zakona podneto je nešto manje od 500 amandmana. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je predlog Zakona koji predviđa da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju privremeni zakon koji će važiti godinu dana.

"Ovo je privremeni zakon, samo godinu dana. Na ovih 150 dinara se ne primenjuje PDV", rekao je Sertić u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na taj zakon.

On je kazao da je Vladi Srbije jako bitno finansiranje javnih servisa.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov je upitala kako građani treba da plaćaju taksu, ako je 2014. godine usvojen zakon da građani popunjavaju "nekakve uplatnice", a da se sada raspravlja o novom zakonu koji predviđa "potpuno drugačije" naplaćivanje takse.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je zatražio da se taj predlog zakona povuče iz rasprave i upitao gde je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kada se o tom zakonu raspravlja.

"Gde je i šta radi ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kada se u Skupštini raspravlja o Predlogu zakona o privremenom uređivanju naplate takse za javni medijski servis. Zabrinjavajuće je kada ministar predlaže zakon sa toliko nelogičnosti, a nigde ga nema da taj predlog brani", rekao je Pavićević.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je na to odgovorila da je ministar privrede Željko Sertić ovlašćen za obrazlaganje tog predloga zakona.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Aleksandar Senić podsetio je na obećanje da će pretplata biti uvedena "samo preko mrtvog tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića".

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić kazao je da je predlog zakona dobar jer je taksa ranije bila 200 dinara, a da će sada biti 150.

Predlogom zakona predviđeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine.

Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrđuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

Tanjug, Beta

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

ssS066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Our website is protected by DMC Firewall!