BEOGRAD - Ukupni bruto problematični krediti (NPL) na kraju septembra smanjeni su u odnosu na kraj juna za 13,4 milijarde dinara i sada iznose 425 milijardi, što je udeo od 22 odsto u ukupnim kreditima, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

"Učešće NPL u ukupnim bruto kreditima na kraju septembra iznosilo je 22 odsto, što je za 0,8 procentnih poena manje u odnosu na kraj prethodnog tromesečja", navedeno je u izveštaju NBS "Bankarski sektor u Srbiji - izveštaj za treće tromesečje".

Najveći deo loših kredita, kao što su krediti u docnji većoj od 90 dana, odnosi se na pravna lica, mada je učešće NPL u tom sektoru na kraju septembra u odnosu na kraj juna, smanjeno sa 51 na 49,4 odsto.

Udeo NPL kod nefinansijskih pravnih lica u stečaju je u istom periodu porastao sa 19,8 na 21,2 odsto, dok je i sektor stanovništva povećao udeo NPL sa 17,1 na 17,4 odsto.

NBS konstatuje da je na kraju septembra 2015. 115 odsto ukupnih bruto problematicnih kredita bilo pokriveno obračunatom rezervom za procenjene gubitke, dok je 60,8 odsto pokriveno ispravkama vrednosti kredita u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Prema podacima centralne banke, ukupan nivo neto kredita bankarskog sektora Srbije je na kraju trećeg tromesečja, nominalno je povećan za 16,1 milijardu dinara, odnosno za jedan odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja i na kraju septembra je iznosio 1.633,9 milijardi.

Povećanje je, kako je navedeno, najizraženije u sektoru privrednih društava, 23,9 milijarde dinara više nego na kraju prethodnog tromesečja, dok je najveće smanjenje zabeleženo u sektoru javnih preduzeća - od 11,2 milijarde.

U kreditnom portfoliju banaka, navodi NBS, dominiraju devizni i devizno indeksirani krediti, čije je učešće u ukupnim neto kreditima 73,6 odsto.

Dugoročni krediti, od kojih su 43,2 odsto krediti preko pet godina, čine 73 odsto ukupnih neto kredita.

Tanjug

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!