Sunday, March 18, 2018

BEOGRAD - Bez uređenja privrednog ambijenta na nivou lokalnih samouprava neće biti rasta ni na nivou države, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički na skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u Beogradu. 

"Iza nas je uspešna godina u jednom teškom vremenu. Zaista nije mala stvar da smo uspeli da okrenemo jedan težak brod, teretnjak srpskih finansija, sa litice ka nekim mirnijim vodama...Ima još puno posla i još je veći izazov da se te pobede naprave trajnim, da se prodube i prošire", rekla je Udovički u Sava centru.

Podsetila je da se mora naći rešenje za preduzeća u restrukturiranju, za koja je potrebno naći investitore, strateške partnere kako bi se ona postavila na noge, i u budućnosti proizvodila rast, ili im u suprotnom sledi zatvaranje.

Kako je dodala, mora se nastaviti i produbiti restrukturiranje javnih preduzeća i od njih napraviti motori podrške privrednom rastu, umesto što su vrlo često teret tom rastu, a promene treba sprovesti i u javnim uslugama, od prosvete, socijalne zaštite, zdravstva, do bezbednosti.

"Lokalne vlasti su zatekle vrlo lošu finansijsku situaciju, velike dugove, neuređeni sistem, koja se zahvaljujući naporima vlade i lokalnih vlasti u 2015. godini malo popravila i ide na bolje. Bez uređene vlasti na lokalnom nivou nećemo uspeti da uredimo ni srpsku državu, jer ona mora da počiva na dobro uređenim lokalnim zajednicama", ocenila je Udovički.

Ona je primetila da je na papiru veliki deo nadležnosti na vlastima na lokalnom nivou, a da u praksi to nije tako, jer se često, kada treba da donesu neku odluku, obraćaju republičkim organima, ministarstvima, itd...

Ministarka je, takođe, rekla da veliki ekonomski i kreativni potencijal leži u lokalnim samoupravama, ali da energija nije usmerena da se taj potencijal na najbolji mogući način i iskoristi.

Prema njenim rečima, proces decentralizacije je zakočio i neće moći da se unapredi tako što će poslovi lokalnih samouprava biti prebačeni u nadležnost republike.

"Ja ne krijem da je i Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih još jedan primer nametanja, mešanja repuibličkih vlasti u nešto što bi trebalo da je u potpunosti stvar uređivanja i suverenog rada lokalnih samouprava", kazala je Udovički, i dodala da je to jedno iznuđeno rešenje.

"Naredna godina, 2016, jeste godina koja mora da bude poslednja u kojoj republika odlučuje i nalazi rešenja za lokalne samouprave. Potrebno je da sednemo i otvoreno razgovaramo kako bi se našlo zakonsko rešenje i znalo ko je odgovoran za rad na lokalnom nivou u svakom segmentu. Volela bih da je bilo više konsultacija u vezi nacrta zakona o finansiranju lokalnih samouprava, ali je dobro što je on stavljen na javnu raspravu četiri meseca pre roka koji je dogovoren sa MMF-om, a u kome bi trebalo da bude usvojen (zakon)".

Ministarka je dodala da je cilj bio da se pojednostavi sistem prihoda, da privreda nailazi na manje troškove kod plaćanja obaveza, da se stvori predvidiv privredni ambijent.

"Druga namera je bila da se finansiranje lokalnih samouprava unapredi i uskladi sa praksom koja na duži rok proizvodi više prihoda". 

Udovički je navela da cilj nije bio da kad se neki od prihoda ukida ili smanjuje da lokalni budžeti gube, već da se nađu alternativni instrumenti i izvori prihoda za njihove kase.

Ukoliko bude usvojen u skupštini, zakon bi trebalo da stupi na snagu 2017. godine.

Potredsednica vlade je podsetila i da se država obavezala da donese strategiju decentralizacije do sredine 2016. godine, i veruje da se može i mora u saradnji sa SKGO ta strategija i taj proces dogovoriti.

Udovički je u tom kontekstu apelovala na dijalog lokalnih samouprava sa državom posredstvom instrumenta kakav je SKGO, naglašavajući da to mora da bude dijalog "tako da na kraju svi imamo više, a ne kako da neko za sebe izvuče što više".

Tanjug

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?
←Povratak
Ukupno 2 Vote

TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd