Predsednik sumnja u ustavnost Zakona

Izvor novembar 30, 2015

Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas pisma ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović i predsednici Skupštine Maji Gojković u kojima je izneo sumnje u ustavnost Zakona o ozakonjenju objekata i izmenama zakona o državnom premeru i katastru. Ministarstvo: Ozakonjenje objekata u javnom interesu

U pismu koje je objavljeno na sajtu predsednika, Nikolić je izneo dileme u vezi sa rešenjima ta dva zakona, jer se "čini da su Zakonom o ozakonjenju objekta narušena ustavna načela vladavine prava i socijalne pravde, povređena zabrana diskriminacije po bilo kom onovu, a naročito imovnog stanja, što bi dovelo do neravnopravnosti građana".

"Na osnovu ovog zakona, učinioci krivičnih dela sada su privilegovani u odnosu na ostale građane koji su poštovali pravo, odnosno, koji su gradili legalno, sa urednom dokumentacijom i dozvolama", ocenio je Nikolić.

On je napomenuo da je opšti pravni princip svuda u svetu da učinilac krivičnog dela, čak i kada je delo kasnije dekriminalizovano, ne može da ima korist od svog nedopuštenog i kažnjivog činjenja ili nečinjenja.

Nikolić je dodao i da zakon ne štiti siromašne koji grade objekte za rešavanje ne grade objekte od 1000 i više kvadrata, već da ih opterećuje isto kao da pripadaju imovinski bogatijem delu društva.

"Sve ovo izuzetno je loša poruka za veliku većinu onih koji su do sada sve pošteno plaćali i poštovali pozitivne propise Srbije! Poruka i pouka bi primenom ovog zakona mogla da se tumači samo na jedan način: kao podstrek za nepoštovanje zakona i drugih propisa i kao podsticaj nesavesnom ponašanju", ukazao je Nikolić.

On je u pismu naveo da će primenom tih zakona pojedinci i preduzeća koja poštuju propise trpeti štetu, dok će oni koji ih ne poštuju imati od toga profit, a da to nijedan pravni poredak u civilizovanom svetu sebi ne sme da dopusti.

Što se izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru tiče, predsednik je ocenio da novim rešenjem nije obezbeđena prava i potpuna dvostepenost, odnosno, i u prvom i u drugom stepenu faktički odlučuje Zavod, to jest, njegova posebna tela koja je sam Zavod oformio.

"Na ovaj način, moguće je da je došlo do povrede Ustava: u pitanju je član 36 Ustava - Pravo na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo. Pravo na pravno sredstvo obuhvata upravo delotvorno pravo na žalbu i na dvostepenost postupka", rekao je Nikolić.

Na kraju pisma, predsednik Srbije kazao je da sa svoim stavovima upoznao i narodne poslanike koji su glasanjem prihvatili zakone.

Ministarstvo: Ozakonjenje objekata u javnom interesu

Nakon pisma koje je Nikolić uputio Zorani Mihajlović, kao i predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković iznoseći dileme vezano za Zakon o ozakonjenju objekata, resorno ministarstvo je objavilo da je taj propis donet i sprovodi se u javnom interesu.

"Nikada do sada stvarni broj bespravno izgrađenih objekata nije utvrđen, a jedno od rešenja u Nacrtu zakona upravo pokušava da reši taj problem. Nacrtom je predviđeno da građevinska inspekcija popiše sve bespravno sagrađene objekte na svojoj teritoriji, što predlagač smatra izuzetno važnim u smislu sistemskog rešavanja ovog pitanja", objavilo je ministarstvo.

Istovremeno, kako ističu, pitanje utvrđivanja broja nezakonito sagrađenih objekata, ima po značaju, karakter javnog interesa za Srbiju.

"Cilj je da građevinska inspekcija, koja ranije nije uradila svoj osnovni posao na prevenciji bespravne građenje i dozvolila da objekti budu izgrađeni i useljeni, završi posao na način da posle zakonom utvrđenog roka, a to je jedini pouzdan podatak o statusu objekta, imamo tačan broj bespravno sagrađenih objekata u Srbiji", piše na sajtu ministarstva.

Status ovih objekata, kako je navedeno, razlikuje se po uslovima ozakonjenja od objekata za koje je podnet zahtev za legalizaciju, u skladu sa ranije važnim zakonima. Po evidentiranju objekata za koje nije podnet zahtev, građevinski inspektor je u obavezi, a to je predviđeno i Zakonom o planiranju i izgradnji, da donese rešenje o rušenju tog objekta.

Doneto rešenje o rušenju se dostavlja vlasniku nezakonito izgrađenog objekta i nadležnom organu za ozakonjenje, koji je u obavezi da po službenoj dužnosti pokrene postupak ozakonjenja.

"Dakle, ne prepušta se više na volju vlasnicima nezakonito izgrađenih objekata da li će podneti zahtev, već država, tretirajući ovo pitanje kao pitanje od javnog interesa, sama pokreće i vodi postupak ozakonjenja", piše na sajtu.

Ministarstvo podseća da je svaki od ranije donetih zakona kojima je bilo uređivano ovo pitanje je pomerao vremensku granicu do kada se objekti mogu legalizovati, bez obzira na što je bespravna gradnja u Srbiji od 2002. godine krivično delo, sankcionisano i zaprećenom kaznom zatvora.

Srbija je, kako piše, u nekoliko navrata pokušavala da uredi ovo pitanje i legalizuje bespravne objekte.

Prvi zakon je donet 1997. godine - Zakon o posebnim uslovima za izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole za određene objekte, a potom, kao deo Zakona o planiranju i izgradnji i 2003., 2006., 2009. i 2011. godine, odnosno kao poseban zakon 2013. godine - Zakon o legalizaciji objekata.

"Svaki od navedenih zakona je omogućavao da se bespravni objekti vrate u legalne tokove, ali su efekti ovih zakona bili skromni", piše na sajtu ministarstva.

Resorno ministarstvo podseća da je, prema poslednjem izveštaju, u Srbiji podneto oko 771.000 zahteva za legalizaciju, dok prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, broj objekata za koji nije moglo biti utvrđeno da imaju građevinsku i upotrebnu dozvolu, iznosi oko 1,5 miliona.

Agencije

EXPRES

Srpski informativni Portal  Ono o čemu drugi ćute mi nećemo. Bez uvrede! Bez cenzure! 

Najnovije online vesti iz zemlje i sveta, sporta, zabave i tehnologije.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

DOBRO JE I SUDIO: Supruga Nestora Pitane POZIRALA GOLA DOK JE SUDIO FINALE MUNDIJALA!

Argentinski sudija Nestor Pitana je trn u oku brojnih hrvatskih navijača, ali se s druge…

I Engleska ima čime da se pohvali

Svetsko fudbalsko prvenstvo zvanično je zavrženo. Najveći sportski turnir na svetu…

Imala sam fantastičan seks na kuhinjskom stolu sa partnerom moje najbolje prijateljice

- Osećam se kao da svakodnevno uništavam živote i kako ću uništiti svoj brak Ova žena se…

Probaj POZU MAČKE, garantuje najjačI ORGAZAM

Ne samo muškarcima već i onim ženama koje svoje telo ne poznaju dovoljno i ne znaju šta…

Muškarce najviše privlači jedna neobična ženska veština

Istraživanje sprovedeno na 6 000 samaca u 11 zemalja sveta pokazalo je da muškarce…

Indija uništava Tadž Mahal

Vrhovni sud Indije naložio je da se mauzolej Tadž Mahal, najpoznatija indijska…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!