Radna grupa za rešavanje problema građana zaduženih u švajcarskim francima završila je detaljnu analizu svih raspoloživih podataka i o tome informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Ministarstvo finansija je definisalo preporuke bankama koje se ni na koji način ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu, uzimajući u obzir karakteristike njegovog socijalnog položaja, odnosno platežnu moć klijenta i njegovog domaćinstva, kao i preovlađujuće tržišne okolnosti prilikom uzimanja kredita", navodi se u saopštenju.

U sastav Radne grupe radili su ministar finansija Dušan Vujović, njegovi saradnici, predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ministarstvo finansija predložilo je bankama da određenim kategorijama građana koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima ponude reprogram duga, i to pre svega samohranim majkama, onima koji su tim kreditom kupili prvi stan, nezaposlenima, osobama sa invaliditetom koji je nastao zbog nesreće ili bolesti...

Trudnice, samohrane majke, nezaposleni...

Preporuka za reprogram koju je resorno ministarstvo uputilo bankama odnosi se na klijente koji ispunjavaju određene uslove, a to su, recimo, da je u momentu odobrenja kredit bio namenjen za kupovinu prvog stana, zatim da je iznos preostalog duga veći od trećine vrednosti nekretnine, čime je klijent izgubio svoj inicijalni ulog i ukupnu dosadašnju otplatu kredita.

Dalje, preporukese odnose na "nesolventnost klijenta", odnosno na one kod kojih su nastupile vanredne okolnosti nakon što su već uzeli kredit, koje su im narušile platnu sposobnost - samohrane majke, nezaposlenost u periodu dužem od pola godine, privremena odnosno trajna invalidnost usled nesreće ili bolesti...

Ako ostatak mesečnih prihoda, odnosno razlika između ukupnih mesečnih prihoda i iznosa rate za kredit, nije dovoljan za plaćanje drugih obaveza i normalnu egzistenciju pojedinca ili porodice, to je opet klijent koji bi mogao da dobije reprogram.

"Naša preporuka je da banke kvalifikovanim klijentima predlože reprogram postojećih obaveza uzimajući u obzir visinu inicijalnog kredita, ostatak duga i preostali period otplate kredita, kao i sposobnost klijenta da servisira kredit", piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija poručuje da će, u saradnji sa NBS, podržati primenu ovih preporuka direktnim kontaktom sa Udruženjem banaka Srbije i konkretnim bankama koje su odobravale ovu vrstu kredita.

Agencije

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

Our website is protected by DMC Firewall!