Monday, June 18, 2018

BEOGRAD - Preduzeća iz Srbije će od 2016. moći da koriste novac iz evropskog Programa za konkuretnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća COSME, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović. 

"Primenom  ovog programa u Srbiji od 1. januara 2016. malim i srednjim preduzećima ne samo da će biti omogućen pristup stranim tržištima i pristup novim izvorima finansiranja, već i pružena podrška u uspostavljanju poslovanja na stranim tržištima  kroz pružanje informacija i pronalaženje poslovnih partnera uz pomoć Evropske mreže preduzetništva", izjavio je Petrović na predstavljanju programa COSME u Privrednoj komori Srbije.  On je pozvao sve banke u Srbiji da uspostave kontakt za Evropskim investicionim fondom kako bi se omogućilo sprovođenje programa u Srbiji kroz olakšan pristup sredstvima finansiranja. Naveo je da je sporazum o pristupanju Srbije COSME programu potpisan 10. novembra u Briselu.  Mala i srednja preduzeća u Srbiji i dalje nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti za razvoj poslovanja, naveo je on, dodajući da je zato značajno što je pristupila programu COSME koji u periodu 2014-2020. predviđa 2,3 milijarde evra za zemlje članice EU i zemlje kandidate, od čega je 60 odsto predviđeno za olakšan pristup finansijama.  "Mislimo da je tu (u sektoru malih i srednih preduzeća) stub privrede. Ima 315.000 srednjih subjekata, mislimo da je to potencijal i jasno nam je da im je potrebna podrška", naveo je on. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) istakao je da mala i srednja preduzeća imaju najveći potencijal za nova ulaganja i radna mesta, i kao primer naveo Veliku Britaniju iz koje dolazi, rekavši da se tamo radna mesta u velikom broju otvaraju u tom segmentu privrede. 

"Od januara 2016. Srbija će u potpunosti učestvovati u programu COSME. Pozdravljam to i ja i Evropska komisija i zemlje članice jer je to način da se Srbija približi evropskim standarima ali i da kompanije dobiju dodatnu podršku", rekao je Devenport, navodeći da će je podrška predviđena za značajne oblasti kao što su konkurentnost, nastup na stranim tržištima i razvoj preduzetničke kulture. Nacionalna kontakt osoba za COSME u Srbiji Milica Zatezalo rekla je da je ovim programom za lakši pristup izvorima finansiranja predviđeno 1,3 milijardi evra, i da se procenjuje da će u svim članicama programa to omogućiti ukupni iznos kredita od 21 milijardi evra, i da će prosečan iznos kredita biti 65.000 evra.

Procenjuje se da će zahvaljujući ovom programu u Evropi biti otvoren jedan milion radnih mesta, rekla je Zatezalo.  

U komponenti za finansiranje, kako je navela, mogu da učestvuju razne finansijske institucije - banke, garancijski fondovi, fondovi rizičnog kapitala, a za to je potrebno da se prijave na stalno otvoren poziv Evropskom investicionom fondu.

Kao primer realizacije u regionu navela je Crnogorsku komercijalnu banku, koja u okviru programa COSME nudi kredite na 36 meseci, koji mogu da se koriste i za takozvana start ap preduzeća (start up). 

 COSME se koristi i za podršku internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, za stvaranje novog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje kulture preduzetništva, navela je ona.  Pored preduzeća i budućih preduzetnika, COSME mogu da koriste i organi vlasti svih nivoa za podršku reformi politika, nefinansijsku i finansijsku podršku pri na unapređenju rada administrativnih organa. Pristupanje Srbije programu COSME bilo je najavljivano i za 2014, ali tada to nije bilo realizovano.

Beta

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Od 1. januara evropski novac i za mala preduzeća iz Srbije

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd