Wednesday, June 20, 2018

BEOGRAD - Jednokratnu pomoć u iznosu od 6.000 dinara zaposleni u u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama učeničkog standarda mogu da očekuju krajem novembra, ili početkom decembra, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku,  tehnološki razvoj i informatičko društvo.

To skupštinsko telo je u načelu prihvatilo predloženu dopunu Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojom je predviđeno da se zaposlenima u prosveti isplati jednokratno 6.000 dinara, a o čemu će poslanici sutra započeti raspravu.

Pomoćnica ministra finansija Mirjana Čojbašić rekla je da zaposleni tu pomoć mogu da očekuju vrlo brzo, odnosno krajem novembra ili početkom decembra.

Precizirala je da je u pitanju oko 110.000 zaposlenih, za šta će iz budžeta biti izdvojeno oko 1,1 milijarda dinara.

"Mi smo planirali sredstva za sve zaposlene - 108.000 u osnovnom i srednjem obrazovanju i 1.392 u učeničkom standardu", rekla je Čojbašić.

Predstavnici prosvetnih sindikata saopštili su članovima tog skupštinskog tela da pregovora o toj sumi nije bilo, da su samo obavešteni koliku će pomoć prosvetari dobiti, te da je pomoć veoma mala.

Aleksandra Jerkov (DS) rekla je da ta stranke ne može da bude protiv toga, jer će prosvetari dobiti neke pare, ali da smatra nedopustivim da se za nastavnike i učitelje izdvajaju tako mali iznosi.

Članom 1. ovog zakona predlaže se da se na osnovu odluke vlade zaposlenima u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama učeničkog standarda jednokratno isplati neto iznos od 6.000 dinara sa pripadajućim porezom i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Vlada Srbije je u obrazloženju dopuna zakona navela i da je donošenje tog zakona neophodno radi unapređenja kvaltiteta procesa rada srednjih i osnovnih škola i ustanova učeničkog standarda.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi da se predložena rešenja realiziju u 2015. godini, u skladu sa bilansnim mogućnostima budžeta Srbije.

Takođe, predloženo je i da zakon stupi na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Prosvetarima pomoć krajem novembra ili početkom decembra

065 333 90 29

info@expres.rs

Our website is protected by DMC Firewall!