Sunday, March 18, 2018

Tanjug

BEOGRAD - U Skupštini grada danas je održana prva sednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, a ministarka zadužena za evropske integracije Jadranke Joksimović izrazila je očekivanje da će uskoro biti usvojen novi zakon o rodnoj ravnopravnosti. 

Joksimović, koja je prisustvovala sednici saveta, novinarima je nakon sastanka rekla da je novi zakon o rodnoj ravnopravnosti upućen na mišljenje Evropskoj komisiji i navela da je rodna ravnopravnost deo dva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovan prava i poglavlju 19 posvećenom zapošljavanju i socijalnoj politici. 

Ministarka je rekla da je rodna ravnopravnost svuda u Evropi prepoznata kao važan element održivog ekonomskog rasta, navodeći da je prema podacima za 2014. godinu u Srbiji zaposleno 31,6 odsto žena u odnosu na ukupnu žensku populaciju, a u Evropi je to 75 odsto. 

"To je taj cilj kome treba da težimo", rekla je Joksimović i navela da je važno sprovođenje svih propisa i strategija koje se odnose na rodnu ravnopravnost i da fokus treba da bude na rodnoj ravnopravnosti kao elementu održivog ekonomskog rasta.   

Mali, koji je takođe prisustvovao sednici saveta, novinarima je rekao da je Grad Beograd osnivanjem tog tela poslao jasnu i veliku poruku da želi da bude otvoren, kosmopolitski grad, grad koji se bori protiv svake vrste diskriminacije i koji se bori za jednakost svih i jednake šanse za sve. 

"Poražavajuće su činjenice o učešću žena, pogotovo u ekonomskoj oblasti u našem gradu. To su stvari koje ćemo kroz savet kao ključni mehanizam za sprovođenje politika vezanih za rodnu ravnopravnost i sprovesti u narednom periodu", rekao je Mali. 

Trenutno je, kaže Mali, u toku izrada gradskog budžeta za 2016. i biće opredeljen novac i definisane aktivnosti za uključivanje žena u sve veći broj privrednih aktivnosti kako bi se povećalo učešće zaposlenih žena u ukupnog broju zaposlenih u Beogradu.

Mali je rekao da je ministarka Joksimović dala sjajne savete za dalji rad i da očekuje da će već 2016. biti promenjena poražavajuća statistika u Beogradu, te da će sve veći broj žena učestvovati u ekonomskim aktivnostima na teritoriji Beograda. 

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda je pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, koja je istakla da jednakost polova ne sme biti samo deklarativna, već se za nju mora boriti, te da je cilj obrazovanja saveta upravo da radi na prevazilaženju predrasuda, kao i da unapredi aktivnu politiku jednakih mogućnosti, rodne ravnopravnosti i humanijeg odnosa među polovima.

Kako je saopštila Gradska uprava, Vujović je navela da se ne sme dozvoliti da žena bude "kažnjena" zato što ima decu ili tek namerava da se ostvari u ulozi majke, naglasivši da će savet raditi i na promociji prevencije i zaštite rodne ravnopravnosti, a naročito na unapređenju mehanizama u borbi protiv nasilja nad ženama. 

"Naš posao neće biti nimalo lak", rekla je Vujović i navela da će savet sarađivati sa Savetom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, nadležnim skupštinskim odborom, kao i odgovarajućim vladinim telima, ali i svim službama i grdaskim sekretarijatima.

"Humaniji odnos među polovima i stvaranje jednakih mogućnosti za sve građane Beograda biće naš imperativ. Na taj način naš grad postaće mesto u kome će svi njegovi građani imati jednake šanse i u kome će svi bez razlike biti pođednako zaštićeni. To je naša obaveza i u tome ćemo istrajati", poručila je Vujović. 

Na prvoj sednici Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda usvojeni su Poslovnik o radu i Predlog aktivnosti za naredni period.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?

TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd