Wednesday, June 20, 2018

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, danas su sa dekanima pravnih fakulteta u Srbiji razgovarali o mehanizmu nostrifikacije stranih pravnih fakulteta.

Kako je saopštilo Ministrstvo pravde, na sastanku je bilo reči i o unapređenju kvaliteta pravničkih profesija i jačanju znanja budućih pravnika posebno onih koji će svoje mesto pronaći u institucijama države.

Kako je u saopštenju navedeno, dekani pravnih fakulteta upoznali su ministra sa zaključcima koji su konstantovani na Konferenciji dekana pravnih fakulteta čiji je osnivač država, a koji se odnose na priznavanje diploma stranih pravnih fakulteta u Srbiji. 

Jedan od osnovnih zaključaka bio je da se prilikom vrednovanja stranog studijskog programa pravnih fakulteta radi zapošljavanja, ne mogu priznati položeni ispiti iz pozitivnopravnih predmeta iz razloga posebnosti nacionalnog pravnog sistema svake države.

Uzimajući u obzir te zaključke, učesnici sastanka su se usaglasili da je u interesu Srbije, potrebno definisati mehanizam nostrifikacije diploma stranih pravnih fakulteta, obzirom da se lica koja studiraju prava pripremaju za rad u određenom pravnom sistemu.

Oni su istakli da svaka država ima svoje zakonodavstvo i pravni okvir, koji je potrebno savladati i poznavati, kako bi na dosledan i kvalitetan način mogla da se obavlja neka pravna profesija, bilo u državnim institucijama ili van njih.

Selaković, Milojević i dekani su ukazali da je potrebno pokrenuti razgovor sa Ministarstvom prosvete u cilju definisanja mehanizma nostrifikacije, kao i mogućnosti obustave sadašnjeg postupka nostrifikacije diploma stranih pravnih fakulteta kako bi se sprečila situacija u kojoj bi oni koji ne poznaju srpski pravni sistem došli u priliku da u njemu rade, obavljaju poslove ili druge javne funkcije, navedeno je u saopštenju.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

info@expres.rs

 EXPRES - Selaković i Milivojević sa dekanima o nostrifikaciji

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd