Tuesday, June 19, 2018

Fiskalni savet Srbije procenio je da bi deficit opšte države u 2015. godini mogao da iznosi oko 140 milijardi dinara, što je oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), umesto prvobitno planiranih 5,9 odsto.

"Od ukupno oko 2,5 odsto BDP-a, za koliko će deficit u 2015. godini biti manji od planiranog, oko 1,5 odsto su dobre, trajne uštede nastale prvenstveno zbog suzbijanja sive ekonomije, a dodatnih jedan odsto posledica je izuzetno visokih, i srednjoročno verovatno neodrživih, uplata državnih preduzeća i agencija u budžet po raznim osnovama, kao i kašnjenja u sprovođenju planiranih javnih investicija", naveo je Fiskalni savet u izveštaju o fiskalnim kretanjima u avgustu. 

Upozoreno je da su javne investicije i dalje ispod plana za gotovo 15 milijardi dinara, što će na godišnjem nivou dovesti do ekonomski nepoželjnih ušteda od preko 0,5 odsto BDP-a.

"Krajem 2015. godine iscrpljuje se najveći deo uspešno sprovedenih urgentnih mera za stabilizaciju javnih finansija (smanjenje plata i penzija, uvođenje akcize na struju, policijske i inspekcijske akcije u cilju sprečavanja poreskih utaja) i u narednim godinama deficit će morati prvenstveno da se smanjuje po osnovu sprovođenja sistemskih reformi", procenio je Fiskalni savet. 

Tekuća fiskalna kretanja, kako je navedeno u izveštaju tog nezavisnog tela, i dalje su nešto bolja od planiranih. U avgustu je deficit opšte države bio pet milijardi dinara, što je manje u odnosu na isti mesec prošle godine približno za 17 milijardi dinara.  Kako je objašnjeno, deo poboljšanja fiskalnih kretanja u avgustu posledica je suficita koji je ostvario lokalni nivo vlasti, pre svega, usled većih prihoda od poreza na imovinu jer je bolja naplata, ali promenjen je i način obračuna poreskih obaveza. 

"U septembru je deficit republičkog budžeta bio oko tri milijarde dinara, što je smanjenje za 12 milijardi u odnosu na isti mesec prošle godine. Bolji fiskalni rezultat delom je posledica smanjenih izdataka za plate i penzije, a bolja je naplatu akciza i PDV-a, dok zabrinjava što su izdaci za kapitalne investicije manji za 3,5 milijard dinara u odnosu na septembar prošle godine", ukazao je Fiskalni savet. 

Navedeno je da je dug opšte države smanjen avgustu za oko 190 miliona evra, najvećim delom usled pozitivnog uticaja kursnih razlika, i na kraju meseca iznosio je 24,2 milijarde evra, što je 73,3 odsto BDP-a.

"Od početka godine ukupan javni dug povećan je za više od jedne milijarde evra, od čega je rast za gotovo 700 miliona evra posledica nominalnog jačanja američkog dolara u odnosu na evro za sedam odsto. Zahvaljujući znatno nižem deficitu od planiranog u prvih osam meseci, novo zaduživanje države bilo je manje od očekivanog za oko 330 miliona evra, uglavnom putem pojačane emisije državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu", predočio je Fiskalni savet. 

Procenjeno je da će trenutno zaduživanje države po osetno nižim kamatnim stopama usporiti povećanje rashoda za kamate za oko 40 miliona evra, iako će budžetski troškovi za te nemene nastaviti da rastu i 2016. godine.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Deficit u 2015. oko 140 milijardi dinara

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd