Wednesday, June 20, 2018

BEOGRAD - Ambasador Nemačke u Beogradu, Aksel Ditman, očekuje da će EU i Srbija do kraja godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja, 35 i 32, koja se odnose na Kosovo i na finansijsku kontrolu.

Ditman je u intervjuu za današnji "Blic", dodao da bi u prvim mesecima naredne godine mogla da budu otvorena važna poglavlja 23 i 24, koja se, između ostalog, odnose na vladavinu prava.

"Očekujem da će Srbija i EU uspeti zajedno da otvore poglavlja 35 i 32 ove godine, a u prvim mesecima 2016. i poglavlja 23 i 24. Za Srbiju je važno da nastavi proces reformi, pre svega u oblasti pravosuđa, socijalne zaštite, ali i u pogledu slobode i nezavisnosti medija, borbe protiv korupcije i zaštite manjina. Takođe je važno da se nastavi proces normalizacije odnosa sa Kosovom", naglasio je Ditman.

Na pitanje zašto se Kosovo stalno vezuje za evropske integracije Srbije, Ditman je odgovorio da se Nemačka zalaže za razvoj ovog regiona u miru, a da je rešavanje konflikata između susdnih zemalja centralni preduslov za pridruživanje EU.

"Zato toliko snažno želimo napredak u normalizaciji tih odnosa. U tim pregovorima je za nas centralna tema poboljšanje srpske manjine na Kosovu", rekao je nemački ambasador.

Kada je reč o tome kako se Srbija nosi s izbegličkom krizom, Ditman je istakao da je ona ogroman izazov i za Srbiju i za Nemačku i za čitavu Evropu i ocenio da su srpske vlasti, ali i veliki broj volontera, u evropskom duhu prihvatili taj izazov.

"Međutim, treba naglasiti da je 18.000 građana Srbije za prvih sedam meseci ove godine tražilo azil u Nemačkoj, ali oni nemaju nikakve šanse da im bude odobren azil. Oni u kratkom roku moraju da se vrate u Srbiju i nemaju pravo da ponovo zatraže azil", dodao je ambasador Ditman.

Komentarišući nedavni spor Srbije i Hrvatske, Ditman je rekao da je to "bila vrlo nesrećna epizoda" i da je dobro što je taj spor sada rešen.

"Važno je da zemlje sarađuju i trguju. Za to su potrebne otvorene granice za robu i putnike", rekao je on.

Ditman je poručio da su srpsko-nemački odnosi, politički, ekonomski, kulturni i lični, odlični, kao i da je Nemačka pouzdan i blizak partner Srbije na putu ka EU. 

Podsetivši da je u Srbiji aktivno više od 350 nemačkih firmi, koje su otvorile više od 26.000 radnih mesta i investirale više od milijardu evra, Ditman kaže da Nemačka želi da poveća broj nemačkih firmi, za šta je potrebno poboljšati investicionu klimu i dalje sprovoditi reforme, pre svega u oblasti vladavine prava.

Ditman je rekao i da razgovara, kako s predstavnicima srpske vlade, tako i sa liderima opozicije, s NVO, ombudsmanom, medijima, svim akterima politike, ali i ekonomije, ali da je od toga važnije da se unutar društva aktivno razgovara između stranaka i sa civilnim sektorom. 

Kao poruku za region, Ditman je izdvojio produbljenje regionalne saradnje i intenziviranje procesa evropskih integracija.

"U oba procesa, Nemačka aktivno podržava Srbiju. Preko Berlinskog procesa, koji je prošle godine pokrenula kancelarka Angela Merkel, pokrenute su važne inicijative i projekti. Na polju evropskih integracija, takođe smo Srbiji blizak i pouzdan partner", zaključio je Ditman za "Blic".

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Ditman: Nadam se otvaranju poglavlja do kraja godine

065 333 90 29

info@expres.rs

Our website is protected by DMC Firewall!