Print this page

RIM - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Vatikanu sa papom Franjom.

Kako je saopštila pres služba Vatikana, jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima su iračke i sirijske izbeglice i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju.

 EXPRES - Nikolić se sastao sa papom

Italijanska agencija ANSA je prenela da je razgovor pape i Nikolića trajao 35 minuta, kao i da je Nikolić papi uručio primerak Dušanovog zakonika i ilustrovanu monografiju srpskih manastira na Kosovu.

Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu takozvane "Republike Kosovo" u Unesko, kao i formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Pres služba predsednika Srbije je ranije najavila da će tokom posete Nikolić uručiti Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između  Srbije i Svete Stolice. 

Kasnije danas Nikolić će se u Rimu sastati sa predsednikom Italije, Serđom Matarelom.

Izvor:Tanjug

Our website is protected by DMC Firewall!