VESTI

Grožđe dobrog kvaliteta, cena oko pola evra za kilogram

Na području Jagodina berba grožđa je počela ranije što je uobičajno, a nadležni, kako je danas rečeno Tanjugu, uz dobar kvalitet očekuju prošecne prinose od osam do 10 tona po hektaru, kao i cenu od oko pola evra za kilogram.

Stručnik u Poljoprivrednoj šlužbi u Jagodini Dejan Jocić kaže da je berba grožđa počela nešto ranije nego što se očekivalo zbog visokih temperatura u julu i avgustu.

"Grožđe je zdravo i kvalietno, sa visokom količinom šećera, zahvaljujući sunčanim danima... u julu i avgustu, nije bilo padavina i imaćemo kvalitetna i vrhunska vina", rekao je on.

Jocić je dodao da se očekuje prinos od osam do 10 tona po hektaru, zavisno od sorte i primenjenih agrotehničkih mera.

Što se tiče otkupa, on je podsetio i da je poslednjih godina izgrađeno i nekoliko savremenih vinarija, pre svega u Jagodini, od kojih su neke u samim vinogradima.

Jočić je rekao da je velika potražnja za grožđem od strane privatnih vinarija, dodavši da je "plasman siguran jer je potražnja velika za grožđem"

Prema njegovim rečima, i cena je dobra i kreće se "od 40 do 50 evrocenti za kilogram u zavisnosti od sorte".

Berba grožđa je takođe u punom jeku i na plantažama "Jagodinske vinarije 1892"  koja raspolaže sa 62 hektara vinograda.

Grožđe je zdravo, izuzetnog kvaliteta i sa velikim procentom šećera, a izjavio je Tanjugu upravnik Ivan Kovačević, koji se vinogradarstvom bavi 40 godina.

"Počeli smo berbu 2. septembra, obrali smo sorte game, bojadiser i burgundac...  a poslednjih 15 do 20 godina nije zabeležen ovako veliki procenat šećera u grožđu", rekao je Kovačević.

Nastavljamo sa berbom frankovke, merloa, kabarne sovinjona i očekujemo prinos oko 300 tona, odnosno u proseku oko pet tona po hektaru.

Prema njegovim rečima, zadovoljni su tim prinosom "s obzirom da je vinograd proređen negde i 50 odsto i više,"

Kovačević kaže da su u berbi angažovani sezonski radnici tako da berači rade osam sati i dnevno zarađuju od 1.200 do 1.500 dinara. 

Firma "Jagodinska vinarija 1892" je ove vinograde preuzela pre četiri godine od Jagodinskih podruma koji su radili u sastavu "Navipa". 

Novi vlasnici Ljubiša Milosavljević i Dušan Stojanović firmi su dali ime po osnivanju (1892. godine) Jagodinskih podruma.

"Vinogradi su bili zapušteni, u katastrofalnom stanju, a uložili smo velika sredstva da ih uredimo", rekao je Tanjugu Stojanović.

Prema njegovim rečima, dva cilja koja smo imali - obnova  vinograda i izgradnja vinarije - smo i ostvarili.

Nova vinarija izgrađena je u samom vinogradu, kapaciteta je 400.000 litara vina, sa najmodernijom opremom firme "Bućer" iz Francuske, istako je Stojanović. 

U Pomoravskom orugu, koga čine Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, pod vinovom lozom je  oko 3.500 hektara vinograda, od čega su najveće površine na području Rekovca i Jagodine.

Izvor:Tanjug

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd