VESTI

Javni dug Srbije na kraju juna 72 odsto BDP

BEOGRAD - Javni dug Srbije na kraju jula 2015. godine iznosio je 24,03 milijarde evra, što je 72,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U odnosu na jun javni dug je veći za oko 250 miliona evra.

Ukupne direktne obaveze države u julu iznosile su 21,5 milijardi, a indirektne 2,5 milijardi evra.

Na kraju 2014. godine, javni dug Srbije je iznosio 22,76 milijardi evra, odnosno 70,9 odsto BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 milijardi evra, sa učešćem od 59,6 odsto u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 milijardi evra ili 201,2 odsto BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP.

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.

Deficit budžeta Srbije na kraju jula 34,6 milijardi dinara

Deficit budžeta Srbije na kraju jula iznosio je 24,2 milijarde dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 34,6 milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

U julu su prihodi republičkog budžeta bili 85,2 milijardi, a rashodi 83 milijarde, tako da je suficit iznosio 2,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi u julu iznosili su 76,6 milijardi dinara. Naplata poreza na dodatu vrednost (PDV) bila je 39,6 milijardi dinara, što je mesečni rekord u 2015. godini, a od akciza je naplaćeno 24,7 milijardi dinara.

Neporeski prihodi iznosili su 8,4 milijarde, a donacije 200 miliona dinara.

Rashodi budžeta, kako je saopšteno, bili su manji nego u junu uglavnom zbog manjeg iznosa za otplatu kamata. Razlika je delimično ublažena povećanjem rashoda za socijalnu zaštitu, zbog isplate otpremnina radnicima preduzeća u restrukturiranju, većim kapitalnim izdacima i većim izdacima po osnovu garancija.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 18,7 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na dotacije za isplatu penzija - 16,6 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 milijardi dinara.

Na nivou opšte države budžetski deficiti za sedam meseci ove godine iznosio 39,4 milijardi dinara, a samo u julu četiri milijarde dinara.

"Bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 27 milijardi dinara. Bolja od očekivane je i naplata poreskih prihoda, pre svega PDV-a, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte i doprinosa. Sa rashodne strane najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju", navelo je Ministarstvo finansija.

Izvor:Tanjug

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd