VESTI

Šta predviđaju sporazumi?
 

U Briselu su večeras potpisani sporazumi o  Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji će kako je najavio premijer Aleksandar Vucić biti obelodanjeni, a pojedini mediji preneli su delove i tumačenja tih sporazuma.

Kada je reč o sporazumu o ZSO navodi se da dogovor uklanja prepreke za uspostavljanje ZSO kao institucionalnog mehanizma koji predstavlja garanciju zaštite prava,i ekonomskog i sveukupnog jacanja srpskog naroda u južnoj Pokrajini kao i da je "uklonjena mogucnost arbitrarnog uticaja Prištine na formiranje, postojanje ili ukidanje ZSO i time je odlucivanje o ovim pitanjima ostalo direktno u rukama srpskog naroda".

Navodi se i da je postavljen pouzdan okvir u kome će ZSO ostvarivati svoje zadatke i nadležnosti, posebno one u oblastima zdravstva, obrazovanja, ekonomskog razvoja i prostornog planiranja.

"ZSO ce zastupati interese svih srpskih opština i srpskog stanovništva KiM, ne samo na Kosovu, vec i u inostranstvu. ZSO ce imati Skupštinu koja će doneti Statut, usvajati sve njegove izmene i donositi sve neophodne administrativne odluke. ZSO će imati predsednika koji će predstavljati ZSO ne samo pred pokrajinskim institucijama, već i u inostranstvu".

Prema tim navodima, Savet ZSO činiće 30 članova iz redova najistaknutijih političkih predstavnika srpskog naroda i SPC na KiM, a Veće će uz pomoć administracije Zajednice biti nadležno za uspešnu realizaciju svakodnevnih poslova.

Takođe, zaposleni u administraciji Zajednice uživaće status zaposlenih u drugim javnim institucijama, a Zajednica će biti izuzeta od oporezivanja i drugih sličnih nameta, kao i od naplate carina na dobra koja nabavlja u cilju svog funkcionisanja.

Priznato je pravo ZSO da se direktno finansira od strane Republike Srbije.

Kad je reč o sporazumu o telekomunikacijama, navodi se da će prvi put od 1999. godine Telekomu biti omogućeno nesmetano funkcionisanje i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

"Naši građani će moći da pozivaju brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivanja pozivnog broja, Republika Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navodenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom u dokumentima Međunarodne telekomunikacione unije", prenose mediji.

U sporazumu o mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaže se hitno postizanje rešenja o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima i dodaje da će za saobraćaj biti zatvorena i preuređena u pešačku zonu Ulica kralja Petra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Dogovor će se sprovoditi po fazama, a 15. oktobra će se most kompletno zatvoriti i ograditi zbog pripreme građevinskih radova čija će realizacija otpočeti na proleće 2016. godine, a u proceni ispunjenosti bezbednosnih uslova za otvaranje mosta, ključnu ulogu će imati gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice".

Spprazumom o energetici dogovorena je primena Aranžmana o energetici, kojim se omogućava neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS-a na severu Kosova i Metohije.

"Ovim dogovorom ništa se ne menja za naše građane koji žive na severu Kosova i Metohije, osim što se stvaraju preduslovi za izvesniju situaciju u snabdevanju stanovništva električnom energijom".

Kako se navodi, biće formirane dve kompanije u vlasništvu EPS-a, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opštine na severu KiM.

"Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog Aranžmana i vlasništvo EPS-a nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima se ne dovodi u pitanje. Ostaju sačuvana sva radna mesta naših radnika koji su zaposleni u energetskom sektoru na prostoru KiM" navode ,ediji.

Izvor:Tanjug

 

 

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!