VESTI

Dačić: Srbija za primenu Ugovora o trgovini naoružanjem

KANKUN - Srbija u potpunosti podržava Ugovor o trgovini naoružanjem i aktivno radi na nacionalnim institucionalnim modalitetima koji će omogućiti njegovu uspešnu primenu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je govoreći na Prvoj konferenciji država strana Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT) koja se održava u Kankunu u Meksiku istakao da će primena Ugovora poboljšati bezbednost u svetu koji se suočava sa brojnim izazovima i pretnjama. 

Dačić je podsetio da je Srbija u aprilu 2012. godine, u saradnji sa UN Institutom za istraživanje razoružanja i EU, bila domaćin regionalnog sastanka u vezi sa Ugovorom o trgovini naoružanjem, kao i da je sam Ugovor ratifikovala 29. oktobra 2014. godine, dva meseca pre stupanja na snagu.

"Usvojili smo novi Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene u skladu sa kriterijumima i principima koje definiše Ugovor", rekao je Dačić

Predlog zakona o međunarodnim merama ograničavanja je, kako je dodao, trenutno u skupštinskoj proceduri i očekuje se njegovo skoro usvajanje.

  Srbija u potpunosti podržava Ugovor o trgovini naoružanjem i aktivno radi na nacionalnim institucionalnim modalitetima koji će omogućiti njegovu uspešnu primenu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo i da je Srbija 29. maja 2015. godine poslala odgovore na Upitnik o osnovnoj proceni nacionalnih kapaciteta za primenu Ugovora. 

"Srbija radi aktivno na nacionalnim institucionalnim modalitetima koji će omogućiti uspešnu primenu Ugovora o trgovini naoružanjem", istakao  je on.

Regionalni pristup je drugi važan aspekt izvozne kontrole naoružanja, uključujući i saradnju u vezi sa ispunjavanjem obaveza koje proizilaze iz Ugovora, rekao je Dačić i istakao primer regionalne saradnje po tom pitanju na Zapadnom Balkanu. 

Države su na regionalnom nivou uspostavile uspešan  i efikasan model saradnje na polju izvozne kontrole naoružanja preko SEESAC - Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi, a podrška u ovoj oblasti, koju pruža Centar, predstavlja važan regionalni projekat, naveo je on. 

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih ciljeva ATT-a je da doprinese međunarodnoj bezbednosti kroz usvajanje specifičnog skupa mera u osetljivim oblastima izvozne kontrole naoružanja. 

"Mi se susrećemo sa novim bezbednosnim izazovima, okolnostima i situacijama na globalnom nivou koje zahtevaju preduzimanje efikasnih mera. Iz tog razloga, potpuna, efikasna i transparentna primena ATT-a može suštinski doprineti umanjenju opasnosti od ovih rizika", rekao je on.      

Kao predsedavajući OEBS, Dačić je istakao da je većina članica te organizacije ratifikovala je Ugovor o trgovini naoružanjem i OEBS u potpunosti podržava i nastaviće da podržava sve aktivnosti i ciljeve definisane ovim Ugovorom. 

Pored učešća u radu Visokog segmenta konferencije, šef srpske diplomatije imaće susrete sa ministrima spoljnih poslova Meksika, Luksemburga, Gvatemale, Jamajke, Trinidada i Tobaga, kao i susrete u okviru konferencije sa ministrima drugih latinoamaričkih i karipskih država.

Izvor:Tanjug

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!