VESTI

Uz suzavac i bodljikavom žicom, Makedonija pokušava da zaustavi plimu migranata (FOTO/VIDEO)

VANREDNI VAGONI ZA SRBIJU

 

ĐEVĐELIJA - U Đevđeliji od jutros pljušti kiša, a Železnička stanica u tom makedonskom gradu, uz samu granicu sa Grčkom, kao i proteklih dana puna je izbeglica, koji čekaju da vozovima budu transportovani do Tabanovaca, odnosno Srbije.

Izvor: Tanjug, DailymaiL, EXPRES

Iz te žlezničke stanice put Srbije jutros je otišlo četiri vagona puna izbeglica koji su, pošto su se domogli prevoza i mogućnosti da napuste Makedoniju, vidno srećni, javila je ekipa Tanjuga sa lica mesta.

Migranti na lokalnim česmana na i oko Železničke staice u Đevđeliji pokušavaju da se okupaju i operu odeću, nakon dugog putovanja.

 U neposrednoj blizini i oko same stanice razapete su metalne tende i nastrešnice, koje služe kao improvizovani prihvatni centri. Njih ima i na peronu.

Tu se migrantima pruža prva pomoć sa obzirom na to da oni najčešće imaju rane po nogama od dugog i napornog hodanja, ali ima i napada epilepsije zbog stresa i stanja kolapsa od umora, rekao je Tanjugu Slobodan Mitrović iz Crvenog krsta Makedonije.

Prema njegovim rečima, dva najteža slučaja su se dogodila pre dva dana kada je nekoliko dece doživelo strujni udar, ali su oni sada dobro i oporavljaju se.

Inače, repoter Tanjuga je javio da je dezinformacija da je jedan pripadnik policije ovih dana ranjen, kao i da je na migrante bacan suzavac. 

Železnička stanica je puna lokalnih preprodavaca koji migrantima po znatno višim cenama prodaju cigarete, vodu i voće. 

Na primer, kutiju cigareta koja košta dva evra, samo migrantima prodaju za pet.

Tu su i volonteri makedonskih nevladinih organizacija i UNHCR-a, koji imaju prevodioce za arapski radi lakšeg sporazumevanja sa izbeglicama.

Makedensko-grčka granica je zatvorena za masovne prelaske migranata koji dolaze sa Bliskog istoka, uglavnom Sirije, Iraka, Avganistana…

Pripadnici makedonske vojske i policije od pre dva dana kontrolisano puštaju manjej grupe izbeglica, uglavnom je reč o ranjivim osobama - bolesnicima, ženama, deci, trudnicama…

Grčko-makedonska granica će i danas, prema ranijoj odluci Vlade Makedonije, ostati zatvorena za masovan prolazak izbeglica sa Bliskog istoka koje stižu iz Grčke i biće omogućeno samo kontrolisano propuštanje, pre svega ranjivih osoba koje u grupama idu dalje prema Železničkoj stanici u Đevđeliji.

UNHCR je saopštio da je makedonska policija sinoć zbog obilnih padavina preko divljeg graničnog prelaza propustila veliku grupu migranata.

Rano jutros sa Železničke stanice u Đevđeliji je za Tabanovce krenuo voz sa oko 300 migranata.

Za danas je najavljeno više vanrednih vozova za transport migranata iz Đevđelije.

Tokom jučerašnjeg dana pet kompozicija kapaciteta od 200 do 700 putnika sa migrantima je napustilo željezničku stanicu u Đevđeliji ka Tabanovcima, od kojih su tri bile redovne i dva vanredne.

Na željezničkoj stanici u Đevđeliji trenutno ima oko 200 do 300 migranata koji dolaze uglavnom iz Sirije, Avganistana, Iraka, Pakistana, Somalije, Palestine, Konga, Bangladeša, Nigerije, Kameruna, Eritreje, Etiopije.

Do juče je ukupno 41.595 stranih državljana dobilo potvrdu za izraženu nameru za podnošenje zahteva za priznavanje prava na azil.

Noć na južnoj granici Makedonije protekla je bez većih incidenata.

Manje grupe su tokom noći pokušale da kroz rupe u obezbeđenju  i drugim putevima nekontrolisano pređu granicu, pa su pripadnici vojske I policiije postavili dodatnu žičanu ogradu.

Vojska i policija propušta iznemogle izbeglice i pomaže im da dobiju odgovarajuću lekarsku pomoć i dele im vodu. Reč je pre svega  majkama sa decom i trudnicama.

Uobičajeno se propuštaju grupe od po 200 do 300 migranata koji prelaze preko neregulisanog graničnog prelaza uz prugu kojom saobraća međunarodni voz na relaciji Solun - Skoplje.

Uz pomoć prevodilaca za arapski jezik migranti preko megafona dobijaju uputstva da ostanu u tampon zoni, na prostoru tzv. ničije zemlje i da sačekaju u redu za organizovani prelaz.

Uprkos tome, međutim, bilo je grupa koje su pokušale da kroz rupe u ogradi nasilno uđu u Makedoniju, pa su vojska i policija tokom noći postavili dodatnu zaštitnu ogradu.

UNHCR  je izrazio spremnost da obezbedi pomoć vladama Makedonije i Grčke da se izbore sa nastalom situacijom sa migrantima na granici.

Visoki komesar za izbeglice Antonio Gutieres je u vezi nastale situacije terlefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim od koga je dobio uveravanja da granica ubuduće neće biti zatvorena.

 

 

UNHCR je saopštio da ima razumevanja za pritisak sa kojim se Makedonija suočava kao i za legitimnu zabrinutost za bezbednost države i apeluje na vladu da uspostavi mehanizme neophodne za organizovano upravljanje granicama koje će voditi računa o zaštiti izbeglica.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li biste vi imali seks na prvom sastanku?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!