Wednesday, June 20, 2018

Imamo ogroman problem, čije rešenje treba tražiti u uozbiljavanju borbe protiv korupcije, tako da, ako smo doneli zakon, hajde da ga sprovedemo, rečeno je danas tokom Okruglog stola "Korupcija u Srbiji - trendovi i strategija rešavanja problema".

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je izjavio da je usvojen zakon o zaštiti uzbunjivača, ali da nema pokazatelja da je doneo značajne rezultate, dok je zakon o javnim preduzećima prekršen "na najdrastičniji način".

"Najvažnije odluke se ne donose u parlamentu, već u vladi, a skupština ih zatim, kao glasačka mašina, bespogovorno usvaja. Ne zna se ko je dolazio u vladu da dogovara sadržaj budućih pravilnika, uredbi i zakona koji donose ugovore vredne stotine miliona evra", rekao je Nenadić, uz ocenu da bi zakon o lobiranju mogao doprineti da građani o tome znaju više.

Zakoni se menjaju neverovatnom brzinom, sudije "zaplašene"

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je izjavila da stanje u pravosuđu nikada nije bilo lošije i iznela podatak da postoji više od tri miliona nerešenih predmeta.

"Srbija ima najviše sudija po broju stanovnika. Evropski prosek je 850 primljenih predmeta po sudiji, dok je u Srbiji taj prosek 350. To znači da smo najneažurniji, a imamo najviše sudija", rekla je Jelisaveta Vasilić.

Uz podatak da su tokom četiri godine osam puta menjani zakoni o sudijama i tužiocima, Jelisaveta Vasilić je konstantovala da građanin ne može da se uklopi u zakone koji se menjaju neverovatnom brzinom.

"Treba da imate sudove koji su dostupni. Ni to nije urađeno, mada se osam puta menja zakon o mreži sudova. Nije izvršena analiza gde sudovi treba da budu. Država neće da to uradi", izjavila je Jelisaveta Vasilić.

Prema njenim rečima, sudije su "zaplašene", jer vlast tvrdi da je biznismen Miroslav Mišković najveći kriminalac u Srbiji, da ne postoji krivica za smrt sedam osoba prilikom pada vojnog helikoptera, niti u slučaju gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

"Mnogo je teže suditi pod takvim pritiskom", ocenila je Jelisaveta Vasilić, dodavši da su predsednici sudova "produžena ruka izvršne vlasti".

Jelisaveta Vasilić je navela da je predsednik suda izuzeo sudiju u slučaju firme Asomakum, vezan za falsifikat lične karte Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića.

"Kao razlog je navedeno odugovlačenja spora, mada to ne može biti razlog za izuzeće sudije. U tom sudu je te godine u 153 predmeta traženo izuzeće, a usvojeno je u samo tri ili četiri. Da li bi bilo izuzeća da se nije radilo o premijerovom bratu?

Ako Aleksandar Vučić unapred kaže da je to falsifikat, a u parlamentu se to postavi kao državno pitanje, onda imate ovakvo pravosuđe", izjavila je Jelisaveta Vasilić.

Borba protiv korupcije "nemoguća bez šok terapije"

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić je rekao da pogodno tlo za korupciju obezbeđuju veliki broj državnih preduzeća, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i teške ekonomske okolnosti.

"U Srbiji postoji prilično indiferentan odnos javnosti prema korupciji, ali moralni stav naroda prema korupciji se može promeniti", ocenio je Arsić.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić je rekao da je u Srbiji borba protiv korupcije "nemoguća bez šok terapije", odnosno bez usvajanja strukturnih antikorupcijskih zakona, a prvi je zakon o poreklu imovine.

Čupić je izjavio da je bio član vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, koji je 2001. godine počeo da radi sa velikim entuzijazmom.

"Predložili smo antikorupcijske zakone, ispitivanje učešća članova vlade u upravnim i nadzornim odborima i doveli u pitanje diskreciona ovlašćenja. Podneo sam ostavku posle 14 meseci, jer sam obećao da će biti usvojena najmanje dva antikorupcijska zakona, a nije donet nijedan", rekao je Čupić.

Okrugli sto je organizovalo Udruženje Davidović Grol.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

info@expres.rs

 EXPRES - Stanje u pravosuđu nikada nije bilo lošije: Sudije najneažurnije, a imamo ih najviše u Evropi

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd