Saturday, June 23, 2018
Postojeći psihijatrijski sistem u Srbiji je neadekvatan i ne odgovara ni obolelima, ni zajednici.

To je zaključak dr Vladimira Jovića, Ljiljane Palibrk i Jelene Mirkov, autora Priručnika za uspostavljanje i razvoj centara za zaštitu mentalnog zdravlja.

Autori priručnika navode da je proces deinstitucionalizacije u Srbiji jedva započeo. Iako se godinama u profesionalnim krugovima govori o tome i mada je Vlada Srbije usvojila Strategiju za mentalno zdravlje još 2007. godine, do sada nije postignuto mnogo u transformaciji velikih psihijatrijskih bolnica i osnivanju službi za zaštitu mentalnog zdravlja.

U Srbiji se i dalje sprovodi prevaziđen model lečenja i zbrinjavanja psihijatrijskih bolesnika, koji su razvijenije države davno napustile, a autori priručnika veruju da ne postoje nikakvi razlozi da se reforma psihijatrije ne sprovede odmah i sistematski i to u skladu sa konceptom koji podržavaju Svetska zdravstvena organizacija, institucije Evropske unije i relevantne stručne organizacije. Taj koncept podrazumeva deinstitucionalizaciju, psihosocijalnu rehabilitaciju i humaniji tretman psihijatrijskih bolesnika. Reforma psihijatrijskog lečenja nailazi na otpor u stručnoj javnosti, ali autori Priručnika smatraju da još više zabrinjava što se država samo deklarativno opredelila za deinstitucionalizaciju, dok su konkretni koraci izostali. "Mada je bilo realno da su se do sada centri za mentalno zdravlje formirali bar u 20-ak većih gradova i opština koje imaju povoljnu zdravstvenu infrastrukturu, do toga nije došlo, niti je država sačinila realan i ostvariv akcioni plan", piše u Priručniku.

 Da se ove institucije suočavaju sa ozbiljnim problemima pokazuje iskustvo Savetovališta za mentalno zdravlje u Kragujevcu koje nije naišlo na razumevanje i podršku lokalne samouprave, dok onima u Kikindi i Vršcu nije siguran opstanak."Vlada Srbije bi morala da u najkraćem mogućem roku obezbedi jasnu i nedvosmislenu podršku procesu deinstitucionalizacije velikih psihijatrijskih bolnica i socijalnih ustanova, kao i ostale preduslove za reformu psihijatrije u celini",preporučuju autor.

Priručnik je nastao kao deo dvogodišnjeg projekta "Kampanja civilnog društva za efikasnu zaštitu osoba sa mentalnim smetnjama" koji su sproveli Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Međunarodna mreža pomoći, uz podršku Ambasade Norveške. Projekat je bio namenjen pre svega osoblju četiri zdravstvene ustanove u Kikindi, Vršcu, Kragujevcu i Somboru, koje su već osnovale ili su na putu da formiraju službe za mentalno zdravlje. Stečena iskustva su, ipak iskorišćena i za pripremu ovog priručnika, koji ima za cilj da ponudi nova rešenja za osnivanje i unapređenje službi za mentalno zdravlje i u drugim sredinama.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

ssS066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is a Joomla Security extension!