Thursday, March 22, 2018

KOPAONIK - Reforma javne uprave neophodna je kako bismo imali jeftiniji i uslužniju državu i kako bi imali ubrzan i održiv privredni rast, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ističući da je struktura zaposlenih veći problem od broja zaposlenih.

Udovički je na Kopanik biznis forumu navela da se reforma javne uprave temelji na četiri stuba, a da je najvažnija promena organizacione infrastrukture, odnosno da se vidi da li se rade poslovi koji su svrsishodni, drugi stub predstavlja unapređenje procesa rada, zatim donošenje javnih politika, uređenje službeničkog sistema, i upravljanje javnim finansijama.

Udovički je navela da je struktura zaposlenih, zapravo veći problem od broja zaposlenih i da čak i posle smanjenja plata od 10 odsto troškovi zarada čine 11 odsto BDP-a.

Analize pokazuju da je veliki broj rukovodilaca u odnosu na izvršioce i da nedostaju analiticke i strateške funkcije, odnosno određeni profili koji bi podigli kvalitet usluga, dodala je ona.

Udovički je navela da postoje velike neracionalosti u organizovanju poslova u školstvu i zdravstvu.

  Ministarka je navela da otpuštanje ljudi, koji su višak u javnom sektoru, 

neće doneti radikalne promene, ali da će se u narednim fazama raditi dublje promene u funkcionisanju službi.

"Zadatak za novu vladu biće da pojača upravljanje ljudskim resursima, da se tačno zna ko ulazi u službenicki sistem i kako mu napreduje karijera, kao i postoje precizni propisi o otpuštanju onih koji ne rade dobro", istakla je Udovički.

Ona je kazala da je potrebno precizno i pažljivo odrediti maksimalan broj zaposlenih i da Zakon o utvrđivaju maksimalnog broja zaposlenih omogućava "da mnogo pažljvije ciljamo".

"Još se borimo da racionalizacija ne bude tako linearna", rekla je Udovički.

"Reorganizacija će morati pažljivije da se uradi, a deo nedostatka kapaciteta koji osećate je posledica nepostojanja određenih profila ili funkcija", dodala je ona.

Ministarka je navela da školstvo, zdravstvo i socijalna zaštita  predstavljaju velike sisteme koji nikada do sada nisu  eformisani.

Ona je navela i da su doneti dva vrlo važna sistemska zakona-zakon o inspekcijskom nadzoru i opštem upravnom postupku.

Što se tiče Zakona o inspekcijskom nadzoru, njegova implementacija teče po planu, a Zakon o opštem upravnom postupku bio je najveći izazov za našu administraciju, podvukla je Udovički.

Ona je kazala da će za sledeću vladu ostati zadatak da donese Zakon o planskom sistemu.

 Udovički navodi da je veliki zadatak decentralizacija i da je za nju potrebno da se donese strategija, čime će se, kako je dodala, pozabaviti nova vlada.

© Tanjug

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

Our website is protected by DMC Firewall!