Wednesday, June 20, 2018

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, čiji je cilj profesionalizacija i depolitizacija uprave na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Zakonom se uređuje zapošljavanje u jedinicama lokalnih samouprava i pokrajinama.

Zakon predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Usvojeni akt uvodi niz novina, među kojima je kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.

Sada, inače, ne postoji obaveza donošenja adrovskog plana.

Novina je i uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto se trenutno samo delimično uređuje konkursni postupak, a ocenjivanje je površno i retko se primenjuje.

Predviđeno je da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, određena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v.d. načelnika, koji trenutno ne postoji. 

Novina je i unapređen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika.

U obrazloženju usvojenog akta piše da se njime uspostavljaju osnovna načela službeničkog sistema, kojima se ispunjava osnovna pretpostavka za punu profesionalizaciju i depolitizaciju kadrova u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Tako se uvode principi rada koji bi omogućili da se poslovi iz nadležnosti autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave obavljaju stručno i zakonito, pri čemu će zaposleni u toku svog rada biti zaštićeni od političkog delovanja koji bi mogao uticati na njihov položaj, karijerni razvoj, stručno usavršavanje i karijerno napredovanje u službi.

© Tanjug

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Ocenjivanje službenika ubuduće i u pokrajinama i opštinama

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!