Strategijom do efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina

Izvor Februar 28, 2016
Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je prošle sedmice Nacionalnu strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2016-2020. godine kojom se postavljaju konkretni ciljevi i rokovi u kojima oni treba da budu ispunjeni, a jedan od najbitnih je efikasnost procesuiranja bez obzira na nacionalnost ili rang izvršioca, odnosno žrtvi.

Ministar pravde Nikola Selaković pozdravio je usvajanje Nacionalne strategije, ističući da ona predstavlja jasan i nedvosmislen pokazatelj opredeljenja Republike Srbije da ratni zločini moraju biti efikasno procesuirani, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost ili rang učinioca i žrtve ratnog zločina.

"Činjenica da je Strategiju usvojila Vlada, predstavlja gest podrške državnim organima nadležnim za otkrivanje i procesuiranje ratnih zločina. U tom smislu, za pohvalu je i odluka Tužilaštva za ratne zločine, kao ključne institucije u ovoj oblasti, da na temelju Nacionalne, donese tužilacku strategiju, kojom će konkretizovati mere za unapređenje svog rada", rekao je Selaković Tanjugu.

Najbitiniji ciljevi Strategije, koju je izradilo Ministarstvo  su da se svi prioritetni i ozbiljni navodi o ratnim zločinima valjano istraže i potom procesuiraju u skladu sa standardima međunarodnog krivičnog prava, kao i da se postigne proporcionalnost u kažnjavanju izvršilaca ratnih zločina.

Postavljeni ciljevi su i obezbeđivanje jednakog tretmana osumnjičenih, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku i versku pripadnost ili njihov društveni status, zatim povećanje bezbednost svedoka i davalaca informacija, kao i unapređen rad Jedinice za njihovu zaštitu.

Strategija zahteva i obezbeđivanje poverljivosti istraga i svedočenja o ratnim zločinima, unapređivanje kapaciteta i rada Službe za pomoć i podršku oštećenim i

žrtvama, zatim unapređenje regionalne saradnje kada su u pitanju istrage i procesuiranja ratnih zlocina.

Unapređenje nivoa svesti i odnosa javnosti prema potrebi suđenja za ratne zločine, takođe je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije.

U cilju povećanja efikasnosti postupaka za ratne zlocicne pred organima Republike Srbije, Strategija ističe samostalnost tužioca za ratne zlocine.

Pored ostalog, u Nacrtu Strategije se navodi da su Vlada i svi drugi državni organi i institucije dužni su da daju punu podršku samostalnom i efikasnom radu tužioca, kao i da su dužni da poštuju zakon i savesno sarađuju sa Tužilaštvom, i u skladu sa tim da mu na zahtev bez neopravdanog odlaganja dostave sve podatke i dokumenta koja poseduju.

Strategijom je takođe predviđeno da Tužilaštvo za ratne zločine izradi radni tekst i usvoji Tužilacku strategiju za istragu i gonjenje ratnih zločina u Republici Srbiji, imajući u vidu Završnu strategiju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i radni tekst Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zlocina.

Tužilacka strategija bi trebalo da definiše kriterijume za selekciju slucajeva ratnih zločina i stvaranje liste prioritetnih i važnijih slučajeva ratnih zločinakoji treba da se procesuiraju kako bi se ispunila obaveza da svi prioritetni i važnislucajevi budu procesuirani.

U strategiji je istaknuto da bi krivična dela sa velikim brojem žrtava i/ili dela u kojima je izvršilac postupao na naročito okrutan način, trebalo bi da imaju prioritet u istrazi kao i predmeti protiv osumnjičenih visokog ranga.

Dostupnost dokaza, osumnjičenih, svedoka i žrtava trebalo bi da bude uzeta u obzir pri donošenju odluke tužioca da li će podići optužnicu protiv određenog lica ili više njih ili će taj predmet ustupiti drugom tužiocu za ratne zlocine u regionu.

U donošenju takve odluke, tužilac bi takode trebalo da ima u vidu potrebu očuvanja dobrosusedskih odnosa sa drugim državama i regionalnu stabilnost uopšte, a na osnovu saznanja o tome da li se protiv istog lica za iste ili slične radnje već vodi krivični postupak u regionu ili je isto lice već osudheno.

Vlada, prema Strategiji, treba da pruža punu podršku praksi izbegavanja suđenja u odsustvu.

U iščekivanju buduće strategije, čeka se i izbor novog tužioca za ratne zločine.

Krajem prošle godine Skupština Srbije nije izabrala nijednog od kandidata za tužioca koje je predložila Vlada Srbije, pa je u toku ponovljeni oglas za izbor tužioca.

EXPRES

Srpski informativni Portal  Ono o čemu drugi ćute mi nećemo. Bez uvrede! Bez cenzure! 

Najnovije online vesti iz zemlje i sveta, sporta, zabave i tehnologije.

 

KOMENTARI

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Žene koje imaju NEZABORAVAN SEKS uvek rade ove stvari

Postoje žene koje su pune seksualnog samopouzdanja i koje, kada je to u pitanju, ništa ne…

Indijac odsekao nokte posle 66 godina | VIDEO

Vlasnik najdužih noktiju na svetu Indijac Šridar Čilal posekao je svoje nokte posle punih…

Snimak koji LEDI KRV U ŽILAMA: Nešto se opasno događa na Grenlandu | VIDEO

Događaji o ledu spadaju među epske spektakle na planeti. Ali samo retki imali su dovoljno…

Premaz od maslina i sardina

Sastojci (za 6 osoba) 200 g crnih maslina 100 g sardina 200 g kozjeg sira (ko ne voli,…

Njene provokativne fotografije snimio osmogodišnji sin

Rijaliti zvezda Kortni Kardašijan trenutno sa svojim novim dečkom Janesom Benđimom…

Imala sam fantastičan seks na kuhinjskom stolu sa partnerom moje najbolje prijateljice

- Osećam se kao da svakodnevno uništavam živote i kako ću uništiti svoj brak Ova žena se…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
Our website is protected by DMC Firewall!