Sunday, June 24, 2018
Država je za šest godina za 17 gubitaša u restrukturiranju dala čak 34,32 milijarde dinara, a uprkos tome, oni konstantno beleže gubitke i po nekoliko milijardi dinara i pravdaju se "nasleđenim dugovima".
 
 

Naime, prema podacima Ministarstva privrede, ovim preduzećima koja su pritom na listi zaštićenih od potraživanja - HIP Petrohemija, Grupa Zastava vozila, Industrija kablova Jagodina, RTB Bor, FAP, Trajal, Fabrika maziva FAM, Prva petoletka, PPT Zaptivke, PPT Servoupravljači, Yumco, Prva iskra, PKB korporacija, Politika AD, Ikarbus i Galenika - u periodu od 2008. do 2013. prosleđeno je ukupno 34.325.300.000 dinara državnog novca.

 
Prošle godine, navode u Ministarstvu privrede, ova preduzeća dobila su ukupno 437,4 miliona dinara, a najviše para državnih obveznika, mimo ove sume, dobila je Resavica, čak 4,47 milijardi dinara, po posebnom programu Ministarstva energetike. - U skladu sa opredeljenjem da se status ovih državnih preduzeća reši jednom zasvagda, država je u prošloj godini u velikoj meri smanjila finansijsku podršku ovim preduzećima i svela je na minimum sredstava - poručili su u Ministarstvu privrede.
 
Stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija napominje da, kad nešto ne funkcioniše kako treba, to treba da se proda ili ugasi. - Nažalost, mi smo još 2002. počeli restrukturiranje, a do danas nismo nijedno državno preduzeće restrukturirali. To je jedan proces koji, evo, već 15 godina traje i sav taj novac koji je potrošen na ova preduzeća je cena toga - napominje Bušatlija.
 
Kako dodaje, to će se dešavati sve dok za loše upravljanje državnim kapitalom ne bude postojala ne samo politička, već i kazna za kriminalnu radnju. - U demokratskom svetu su političari odgovorni za državni kapital, a dok i mi ne budemo imali takav sistem odgovornosti, ovo će nam se i dalje dešavati - zaključuje Bušatlija. 
 
Sedamnaest gubitaša u restrukturiranju ne samo da gomilaju poslovne gubitke koji se mere u milijardama dinara, već ne plaćaju ni porez, a direktori dobijaju enormne plate.
 
RESAVICA, na čijem čelu je vršilac dužnosti direktora Stevan Dželatović, ubedljivo je najveći poreski dužnik među ovim preduzećima. Poreski dug te firme na kraju juna prošle godine iznosio je vrtoglavih 4,23 milijarde dinara.

FAP, kojim rukovodi generalni direktor Zoran Zaković, sledeći je po visini dugovanja. To preduzeće na ime poreza državi je na kraju juna dugovalo 2,95 milijardi.

TRAYAL iz Kruševca, čiji je generalni direktor Miloš Nenezić, ne zaostaje mnogo za prethodnima. To preduzeće je na kraju juna prošle godine na ime poreza dugovalo 1,62 milijarde dinara.

YUMCO, na čijem čelu je direktor Goran Đorđević, državi je na ime poreza na kraju juna 2015. dugovao 1,6 milijardi dinara.

ZASTAVA VOZILA, firma kojom rukovodi generalni direktor Dragan Srejović, imala je ukupan poreski dug od 932,58 miliona dinara.

INDUSTRIJA KABLOVA JAGODINA, u čijoj fotelji generalnog direktora sedi Ratko Vučurović, državi je na ime poreza na kraju juna prošle godine dugovala 848,97 miliona dinara.

GALENIKA, na čijem je čelu Nedeljko Pantić, još jedan gubitaš sa poreskim dugom teškim nekoliko stotina miliona, na kraju juna 2015. na ime poreza državi dugovala je 647,13 miliona dinara.

PKB KORPORACIJA, na čijem čelu je direktor Dragiša Petrović, po visini duga je malo iza „Galenike“. Ta korporacija je na kraju juna prethodne godine dugovala državi za poreze 543,43 miliona dinara.

PPT ZAPTIVKE, kojom rukovodi vršilac dužnosti izvršnog direktora Ivan Lekić, u stopu sledi PKB, sa poreskim dugom na kraju juna 2015. teškim 491,05 miliona dinara.

PPT SERVOUPRAVLJAČI, sa generalnim direktorom Dejanom Pecićem na čelu, uspeli su da naprave poreski dug od 442,42 miliona dinara.

POLITIKA AD, kojom rukovodi generalni direktor Zefirino Grasi, na kraju juna 2015. imala je poreski dug od 370,9 miliona dinara.

IKARBUS, koji vodi direktor Aleksandar Vićentić, takođe je na spisku največih dužnika, sa dugom koji je iznosio 101,92 miliona dinara.

RTB BOR, kojim rukovodi direktor Blagoje Spaskovski, na polovini prošle godine je imalo dug na ime poreza od 97,8 miliona dinara.

PRVA PETOLETKA, kojim upravlja vršilac dužnosti generalnog direktora Sanja Šlipogor, na kraju juna 2015. imala je dug od 35,98 miliona.

FAM, HIP Petrohemija i Prva Iskra. Za ova preduzeća na sajtu Poreske uprave nema javno dostupnih podataka da li imaju poreski dug i koliko iznosi.
 
© Alo
 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

ssS066 22 34 22

065 333 90 29

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd