Monday, June 18, 2018
Koliko su javni beležnici u septembru i oktobru uplatili u budžet Srbije po osnovu poreskih obaveza na prihode ostvarene overama i drugim poslovima koji su im zakonom preneti u javna ovlašćenja iz dotadašnje nadležnosti suda, još nije poznato, ali podatke o tome, po rešenju poverenika za informacije od javnog značaja, Ministarstvo finansija treba da omogući javnosti.

U poverenikovom rešenju, koje je doneto krajem januara i, kako saznaje Dnevnik, rok njegovog izvršenja lagano ističe, zauzet je stav da "te informacije treba da budu dostupne javnosti".

Informacije se odnose na nepuna dva meseca rada javnih beležnika, pre nego što im je, od novembra 2014, uvedena obaveza da, osim PDV-a, u budžet uplaćuju i 30 odsto prihoda. Reč je, podsetimo, o periodu koji je ostao upamćen po velikom višemesečnom protestu advokata, kojim su izdejstvovane određene izmene Zakona o javnim beležnicima. Poverenikovim rešenjem obavezano je Ministarstvo finansija – Poreska uprava u Beogradu da podatke o visini poreskih obaveza od 1. septembra 2014. do 16. oktobra 2014. godine, koje su uplatili javni beležnici na teritoriji grada Beograda, dostavi po zahtevu o dostupnosti informacija od javnog značaja koji je u novembru iste godine podneo beogradski advokat Uroš Tešmanović, a pošto je odbijen, podneo je žalbu povereniku. Ministarstvo finansija – Poreska uprava u Beogradu trebalo bi najkasnije pet dana od prijema tog rešenja, u koje je Dnevnik imao uvid, da omogući podnosiocu zahteva tražene informacije, odnosno dokumenta iz kojih se može saznati iznos poreskih obaveza koji su beogradski javni beležnici uplatili u naznačenom periodu u korist budžeta Srbije. Advokat Uroš Tešmanović je potvrdio da je 3. februara primio rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja, ali ističe da još nije dobio ni tražene informacije niti bilo kakvo obaveštenje od Ministarstva finansija. – U svakom slučaju ću pokušati da to isteram do kraja – kazao je Tešmanović. Zahtev za pristup tim informacijama podneo je u vreme protesta advokata, u dogovoru s kolegama s kojima je tada sarađivao.
– Cilj nam je prevashodno bio da vidimo koliki su to prihodi koji se odlivaju iz suda – istakao je Tešmanović, ukazujući na to da je sud ostvarivao znatne prihode od poslova koje su od 1. septembra 2014. preuzeli notari po osnovu Zakona o javnim beležnicima. Iako je prošlo više od godinu i po, Tešmanović je zadovoljan što je ipak usvojena njegova žalba i poništeno rešenje Ministarstva finasnija kojim je bio odbijen zahtev za omogućavanje informacija. – Nikad nije kasno. Tu je, pre svega, sporno da li se može zadirati u sferu, da kažemo, privatnosti javnih beležnika, da se vidi kolike oni prihode imaju. Poverenik je zauzeo stav da su oni nosioci javnih ovlašćenja, da je interes javnosti pretežan u odnosu na njihove privatne interese i da su oni, odnosno Poreska uprava, dužni da na zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, dostave informacije o tim primanjima – objašnjava Uroš Tešmanović. U rešenju poverenika za informacije od javnog značaja navedeno je da je Poreska uprava u Beogradu rešenjem od 27. novembra 2014. odbila Tešmanovićev zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, pozivajući se na odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje se odnose na načelo čuvanja službene tajne u poreskom postupku jer bi omogućavanje traženih informacija predstavljalo povredu prava poreskog obveznika na čuvanje službene tajne. Poverenik je "našao da Poreska uprava nije pružila valjan dokaz o opravdanosti ograničenja, odnosno nije dokazala koje bi to teške pravne i druge posledice nastupile pristupom traženim informacijama". Po stavu poverenika, "tražene informacije nisu takvog karaktera da bi bile isključene iz slobodnog pristupa“.

© Dnevnik

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Koliko su zaradili notari?

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!