Saturday, March 17, 2018

BEOGRAD - Budžetski deficit Srbije na nivou opšte države iznosio je u 2015. godini 148,6 milijardi dinara, odnosno 3,7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) zemlje, što je znatno manje od limita utvrđenog aranžmanom sa  Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema preliminarnim podacima Ministarstva finanisja.

Naime, aranžmanom sa MMF-om deficit je prvobitno bio predviđen u iznosu od 232,1 milijardi dinara ili 5,8 odsto BDP, a posle Treće revizije aranžmana je projektovan na 162,1 milijarde ili 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda, navodi se u izveštaju Ministarstva finansija objavljenom danas.

Faktori koji su doprineli značajano manjem deficitu od ciljanog su bolji makroekonomski okvir, borba protiv sive ekonomije i poreske evazije, visoka uplata jednokratnih neporeskih prihoda i nešto slabije izvršenje rashoda. 

Bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane u najvećoj meri je posledica jednokratnih neporeskih prihoda, kao što su uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća.

Na nivou Republike deficit budžeta je iznosio u 2015. godini 114,4 milijarde dinara, a uz uključene rashode iz projektnih zajmova (koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike) dostigao je 129,8 milijardi. 

Samo u decembru prošle godine ostvareni su prihodi u iznosu od 89,5 milijardi dinara, a rashodi od 165,7 milijardi dinara, što je rezultiralo mesečnim deficitom od 76,2 milijarde dinara. 

Poreski prihodi su u posmatranom mesecu iznosili 76,3 milijarde dinara, a najveći su, uobičajeno, zabeleženi po osnovu PDV-a (36,3 milijarde dinara). 

Prihod je nešto veći od očekivanog s obzirom na to da je jedan deo povraćaja po osnovu PDV-a isplaćen početkom januara. 

Po osnovu akciza je ostvareno 26,4 milijardi dinara, a najbolji rezultat u decembru je ostvario porez na dohodak, s obzirom na isplate "trinaeste plate", bonusa, nagrada i ostalih jednokratnih plaćanja karakterističnih za kraj godine, navelo je Ministarstvo finansija. 

U poslednjem mesecu prošle godine ostvaren je veliki iznos neporeskih prihoda od 11,9 milijardi dinara, zahvaljujući plaćanju zaostalih obaveza po osnovu taksi i naknada. Donacije su iznosile 1,4 milijarde dinara. 

Rashodi su u decembru iznosili 165,7 mlrd dinara, od čega je 43,0 milijarde vezano za preuzimanje pojedinih obaveza u javni dug Republike. 

Prema međunarodnim statističkim standardima javnih finansija ovakve transakcije se smatraju rashodima, iako isplate gotovine nije bilo, već će se otplata ovih obaveza vršiti prema dogovorenoj dinamici. 

Po ovom osnovu preuzet je dug preduzeća Srbijagas prema NIS-u u iznosu od 23,4 milijarde dinara, dug prema vojnim penzionerima od 10 milijardi dinara i dug po osnovu poljoprivrednih subvencija od 9,6 milijardi. 

U decembru su povećani izdaci za plate zbog isplate dugovanja po osnovu naknada za prevoz zaposlenima u MUP, a veći su i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO), navodi se u izveštaju Ministarstva. 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?

TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!