Sunday, March 18, 2018

BEOGRAD - Položaj pripadnika romske zajednice u kontekstu otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, od neposrednog je značaja za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i u tom smislu, pitanje položaja Roma jedno je od ključnih, rečeno je danas na panel diskusiji "Izazovi i zaštita ljudskih i manjinskih prava".

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Saša Gajin rekao je da se po pravilu ta poglavlja prva otvaraju i poslednja zatvaraju, kao i da postoje četiri referentne tačke, čije bi ispunjavanje trebalo da obezbedi otvaranje poglavlja.

Objasnio je da su dve od te četiri referentne tačke, zamišljene kao polazne osnove za otvaranje poglavlja 23 i 24 i odnose se na pravni i politički položaj Roma, a to su Strategija za socijalno uključivanje romske zajednice i Akcioni plan za unapređivanje pravnog položaja pripadnika nacionalnih manjina uopšte.

"Treća referentna tačka je usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koja na direktan način omogućava 'pristup pravdi' i za pripadnike romske zajednice, a četvrta referentna tačka je usvajanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Za sada, nijedan od tih 'benčmarkova' nije ispunjen", rekao je Gajin.

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dool naveo je da je u okviru pregovora o pristupanju EU koje je u toku i poglavlju 23, od Srbije je zatraženo da pripremi delikatan plan koji se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina i to, kako je rekao, znači, učešće, koordinaciju i zajedničku odgovornost.

"Holandija je rešena da štiti i promoviše ljudska i manjinska prava širom sveta, jer poštovanje tih prava takođe će pomoći da se podstakne razvoj i stabilnost, a to je svima u interesu", rekao je van den Dool.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović rekao je da je njegov savet aktivno učestvovao u donošenju važnog strateškog dokumenta- druge Strategije za pripadnike romske nacionalne zajednice, da su u ekspertskom timu učestvovali i eksperti Romi, tako da je, kaže, 10-15 pripadnika romske zajednice direktno učestvovalo u izradi tog strateškog dokumenta.

"To je vrlo važno, jer smo imali i dobar rezultat u donošenju dokumenta. Mi Romi smo upravo znali šta je to najbolje i u kom predviđenom roku se to može ostvariti. Imali smo razumevanje za sve probleme s kojima se država Srbija suočava i upravo naši zahtevi bili su umereni, s obzirom na to šta sve romska zajednica treba da ostvari, posebno u pogledu obrazovanja", rekao je Mihajlović.

Dodao je da su obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravstveni i socijalni položaj Roma najbitnija pitanja i da su obuhvaćena Strategijom.

Na panel diskusiji učestvovali su i direktorka Romskog informativnog centra iz Kragujevca Rozalija Ilić i menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva Ivan Sekulović.

© Tanjug

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Siniša Mali ponovo gradonačelnik Beograda ?

TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!