Tuesday, March 20, 2018

BEOGRAD - Konačna odluka o privatizaciji beogradskog aerodroma još nije doneta, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da će prvo privatizacioni savetnik dati svoje mišljenje. Odgovarajući na pitanje o otpisu duga kompaniji Er Srbija, ona je rekla da tu ne vidi nikakav problem, jer je aerodrom Nikola Tesla jedini u regionu koji ima trend rasta.

Aerodrom se ne bi razvijao ovom brzinom da nije bilo Er Srbije, on sada vredi najmanje četiri puta više nego pre nekoliko godina i sada ima prihode kakve nismo mogli da zamislimo pre dve godine, rekla je Mihajlović.

Er Srbija je sada najuspešnija avio kompanija u regionu a akcionari aerodroma su samo dobili privatizacijom, rekao je Mali.

Otpustom duga niko neće trpeti, postoji ugovor

Otpust duga koji je zatražen od beogradskog aerodroma prema "Er Srbiji" predviđen je ugovorom i zbog toga niko neće trpeti, niti imati štetu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Ne vidim nikakav problem što smo ispoštovali ne samo ugovornu obavezu, nego smo omogućili da se dalje radi. To što je država sada uradila jeste da je omogućila da i Aerodrom i Er Srbija dalje rade", rekla je ministarka.

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da postoji ugovor o tome, koji je javan.

"Imamo ugovor koji je objavljen i javan, napravljen je ugovor i to je dogovor dve ugovorne strane. Mislim da je tu potpuno jasno po ugovornim stranama, takva odluka je doneta i mislim da je Srbija samo dobila i razvojem aerodroma, i aerodrom se ovom brzinom ne bi razvijao da nema Er Srbije koja se ovom brzinom razvija", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je stanje "Jat ervejza" pre dve godine "nebo i zemlja u odnosu na današnji aerodrom i u odnosu na Er Srbiju danas".

"Vi meni hoćete da kažete da će aerodrom imati ozbiljne probleme zato što je u ugovoru koji postoji oprošten novac za Er Srbiju, ali zar ne mislite da je odlično što je Er Srbija ovde, što aerodrom i Er Srbija danas funkcionišu i prihode koji ostvaruju su takvi da ne bi to mogli da zamislimo pre dve godine", odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara KRIK-a da li je aerodrom na šteti zbog toga.

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da su netačne informacije u javnosti o otpisu duga Er Srbije objašnjavajući da je Etihad učinio uslugu državi i pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa troškovima prema aerodromu u iznosu od 22,3 miliona dolara. Ministarstvo privrede ističe da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće Er Srbija, država Srbija i Etihad dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije JAT ervejz, kao i finansijske obaveze Republike Srbije i Etihad ervejz kao osnivača nove kompanije. "Ugovorom između Republike Srbije, Etihad Airways PJSC i Air Serbia a.d. Beograd, precizno je propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije", navodi se u saopštenju. Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno Etihad je pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa njihovim troškovima prema aerodromu "Nikola Tesla", čime je Etihad zapravo učinio uslugu državi i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca. Navedenim zaključkom daje se preporuka aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 dolara, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine. U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Er Srbiju i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno.

Ministarka je kazala da je normalno da država vodi računa o svom velikom investitoru, kao što su to radile sve prethodne vlade.

"Da podsetim na Fijat, jesmo li pomogli i mi još zvanično ne znamo kako izgleda ugovor Fijata i šta država danas radi da bi omogućila da Fijat radi. Nemam ništa protiv toga da se pojavi veliki investitor, da dođe na primer Mercedes i napravi svoju fabriku. Ja sam za to da mi kao država damo sve što možemo da bi on radio ovde", kazala je Mihajlović i ponovila da zbog oprosta dugova niko neće trpeti.

Otpust više od 22 miliona dolara duga

Mreža KRIK objavila je danas da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 miliona dolara duga koji je napravio avio-prevoznik "Er Serbia".

Kako KRIK navodi u tekstu, 30. decembra Vlada Srbije odlučila je da pomogne avio-kompaniji "Er Serbia" .

Ta pomoć, kako tvrdi KRIK, nanosi štetu beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati više od 2,3 milijarde dinara (22 miliona dolara) duga koji je "Er Serbia" napravila.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!