Wednesday, June 20, 2018

U Narodnoj banci Srbije kažu da će dinar tokom 2016. ostati stabilan, jer su, kako tvrde, spremni da odgovore na eventualne talase nestabilnosti na tržištu.

Dinar je u veoma turbulentnim okolnostima tokom prošle godine oslabio svega 0,7 odsto, a u narednom periodu bi trebalo da se vrati na nivo od 120 do 121 dinara. Da bi predupredila veće skokove NBS interveniše u proseku sa po 10 miliona evra dnevno, ali u nekim danima proda i po 50 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ističe da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

„U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima Narodne banke završili smo godinu sa pola milijarde evra više“, kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Trenutno raspolažemo sa 18,3 tone zlata u trezorima banke, a „građani mogu da budu potpuno sigurni“, ističe Tabakovićeva.

Kurs između 119,70 i 121 dinara

Na stabilnost dinara pozitivan efekat imaće i atraktivnost dužničkih hartija od vrednosti za strane investitore.

Kurs će se u narednom periodu kretati u rasponu od 119,70 do 121 dinara, jer se ne vidi razlog da se to stanje poremeti imajući u vidu da je inflacija pod kontrolom, kaže Dragoslav Veličković, šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Societe Generale banke.

„Manji budžetski deficit, nastavak ekonomskih reformi i olakšica u evrozoni predstavljaju pozitivne faktore koji bi trebalo da osiguraju stabilnost domaće valute“, kaže Veličković.

Očekujemo da će se poverenje investitora nastaviti, što će pozitivno uticati na rast.

Na stabilnost dinara pozitivan efekat imaće i atraktivnost dužničkih hartija od vrednosti za strane investitore, relativno liberalna domaća monetarna politika, kao i nastavak olakšica i politika niskih kamata u evrozoni koji će nadoknaditi negativne efekte viših stopa u SAD.

 Novosti

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Expres - Srpski Informativni Portal

066 22 34 22

065 333 90 29

info@expres.rs

 EXPRES - Da li će dinar biti stabilan tokom 2016.?

Pravila korišćenja

Expres  polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod).Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava  i podložno je tužbi.

Politika privatnosti

Portal Expres je u obavezi da poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. U skladu sa zakonom, portal Expres može da prikuplja određene podatke o korisnicima dobijene tokom korišćenja portala, poput e-mail adrese, ime i prezime, podatke o računaru i internet provajderu. Expres se obavezuje da će čuvati privatnost, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.Ova Politika privatnosti je usklađena sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR).

Our website is protected by DMC Firewall!