SVET

Obama razmatra ukidanje embarga na oružje Vijetnamu

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost ukidanja 30-godišnjeg embarga na oružje Vijetnamu i razmišlja da li da odgovori na pozive da izgradi bliže vojne veze sa Hanojem iako loša situacija na polju ljudskih prava u Vijetnamu zabrinjava, javlja danas Rojters, pozivajući se na američke zvaničnike.

Debata u američkoj administraciji dostiže vrhunac usred priprema za Obamin put u Vijetnam ovog meseca u cilju jačanja veza između Vašingtona i Hanoja, nekadašnjih ratnih neprijatelja koji sve više razvijaju partnerske odnose pred rastućim teritorijalnim zahtevima Kine u Južnom kineskom moru, navodi britanska agencija.

Na jednoj strani su pojedini zvaničnici u Beloj kući i Stejt departmentu koji kažu da bi bilo preuranjeno u potpunosti okončati ograničenja vojne pomoći pre nego što komunistička vlada u Vijetnamu ne postigne veći napredak u oblasti ljudskih prava.

Tako ne misle i neki drugi zvaničnici, među kojima su mnogi iz Pentagona, koji tvrde da bi jačanje sposobnosti Vijetnama da se suprotstavi Kini u usponu trebalo da postane prioritet, navode izvori bliski razgovorima na tu temu.

Potpuno ukidanje embarga, što Vijetnam odavno želi, otklonilo bi jedan od poslednjih tragova iz vremena Vijetnamskog rata i unapredilo bi normalizaciju odnosa otpočetu pre 21 godinu, ali bi i razgnevilo Peking, koji je osudio Obamino delimično ukidanje zabrane oružja 2014. kao mešanje u ravnotežu moći u regionu, ocenjuje Rojters.

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari  

0 #1 Zoin Mihailo 10-05-2016 15:14
U 6 reči:

Ukidanje embarga rešava probleme proizvođača oružja.
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!