SVET

Protesti na Islandu, traži se ostavka premijera

REJKJAVIK - Na hiljade građana Islanda protestovalo je večeras na ulicama Rejkjavika, pozivajući premijera da podnese ostavku nakon što su procureli podaci da su on i njegova supruga koristili of-šor kompanije kako bi sakrili investicije vredne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Rejkjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera Zigmundura Davida Gunlaugsona.

"Preuzmi odgovornost" i "Gde je novi ustav?", neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Premijer Islanda, međutim, odbija da podnese ostavku.

"Ostavku nisam uzeo u razmatranje niti nameravam da podnesem ostavku zbog ovoga", rekao je premijer Zigmundur David Gunlaugson za islandsku televiziju, prenela je agencija AFP.

Tokom dana je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju  da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i  pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari  

0 #1 Andrija 05-04-2016 00:36
Tako treba
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Nikolić i u drugom mandatu biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!