TOPLIČKI

Ministarka održala predavanje studentima

PROKUPLJE - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije prof. dr Snežana Bošković Bogosavljević sa saradnicima obišla je Visoku poljoprivredno-prehrambenu školu strukovnih studija u Prokuplje gde je studentima i profesorima održala predavanje na temu “Poljoprivreda i ruralni razvoj Srbije u kontekstu uloge obrazovanja mladih”.

Na početku predavanja ona je rekla da je poljoprivrede izuzetno važna grana privrede i sve će veći značaj dobijati u narednom periodu povećanjem broja stanovnika u svetu i smanjenjem privrednih resursa,

- U Srbije se poljoprivrednom proizvodnjom na različite načine bavi više od 1.440.000 ljudi, što je skoro 20 odsto stanovništva naše zemlje. Ono što nije dobro jeste što 95 odsto nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava  nisu članovi ni jednog poljoprivrednog udruženja ili zadruge, izjavila je ona i dodala da se u prosecu evropskih integracija Srbije moraju menjati mnogi propisi i zakoni i iste prilagoditi zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU.

Ministarka se posebno osvrnula na poglavlja 11, 12, 13 i 27 koja se odnose na poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

- U predhodne dve godine u Ministarstvu poljoprivrede mnogo toga se radila na prilagođavanju naših propisa i preduzimale su se mnoge mere kako bi se poljoprivrede prilagodila standardima EU. Na godišnjem nivou iz IPARD programa Srbiji je namenjeno milijardu evra za poljoporivredu, rekla je Snežana Bošković Bogosavljević i navela da se proseci prilagođavanja poljoprivrednih standarda Evropskoj uniji ne mogu sprovesti bez obrazovanih mladih ljudi.

Prema njenim rečima izuzetno je važno da mladi stiču nova naučna i tehničko-tehnološka saznanja kako bi i naša poljoprivreda bila konkurentna na tržištu razvijenih evropskih zemanja.

U merama koje podstiču razvoj poljoprivrede ona se osvrnula i na ulogu lokalnih samouprava koje, svaka na svojoj teritoriji, tačno mogu da prepoznaju koje grane poljoprivrede mogu da zaposle mlade.

- U saradnju sa resornim ministarstvima lokalne samouprave bi trebale aktivno da učestvuju u razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju kako bi, uz mladu i stručnu radu snagu, dobili konkurentnu i ekonomičnu proizvodnju.

Ministarka poljoprivrede govorila je i o novim tehnologijama i o ulozi nauke u funkciji poljoprivrede i ruralnog razvoja, merama i podrškama mnogih stranih i domaćih subjekata za unapređenje poljoprivrede i neophodnosti još većeg učešća naučnih potencijala u svim oblastima poljoprivrede.

- Bez obzira na tehničko-tehnološka i naučna  dostignuća, postojanju sredstava, prirodnih potencijala nema poljoprivredne proizvodnje ako nemate mlade, obrazovane i motivisane ljude koje će sve svoje potencijale staviti u  razvoj i unapređenje poljoprivrede, naglasila je ona.

Odgovarajući na pitanje da li Prokuplje treba da ima Poljoprivredni fakultet ministarka Snežana Bošković Bogosavljević je naglasila da je inpresionirana onim što je čula i videla na ovoj jedinoj prokupačkoj visokoobrazovnoj ustanovi.

polja2

 

- Ono što sam videla, čula i znala o Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju me je inpresioniralo i smatram da ova škola treba da preraste u fakultet. Međutim, o tome odluku donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izjavila je ona i dodala da je jako dobro što se ovoliko mladih opredelio da studira na VPPŠ i što je interesovanje za upis u školu i dalje veliko.

Pomoćnik direktora Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija dr Saša Petrović informisao je ministarku poljoprivrede i zaštite životne sredine o dosadašnjem i budućem radu škole.

- Visoka poljoprivredno-prehrambena škola osnovana je pre 39 godine. Tokom protekle skoro četiri decenije ona je doživela mnoge reforme i promene. Diplomu škole u prethodnim godinama dobilo je blizu 3.800 studenata. Mnogi stručnjaci dali su veliki doprinos razvoju različitih grana poljoprivrede, ne samo u Toplici, nego i u drugim krajevima Srbije, rekao je Petrović i dodao da nastavu u školi na osnovnim i specijalističkim studijama pohađa skoro 800 studenata.

On je ministarku informisao i o tome da su od 39 nastavnika 24 doktori nauka i da se u unapređenju nastave ulažu velika sredstva i da veliku pomoć oni imaju i od strane Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine.   

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!