TOPLIČKI

Nasilje je oko nas

PROKUPLJE - U Narodnom muzeju Toplice sinoć je održana tribina na temu „Borba protiv nasilja nad ženama“, koja sve više zaokuplja pažnju javnosti u Srbiji.

Ispred Opštine Prokuplje prisutne je pozdravila većnica za kulturu Milica Erić, koja je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja građana za ovu temu, kao i zbog prisustva predsednice Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije Marije Obradović.

- Nasilje nad ženama i nasilje u porodici je sve češći problem u našem društvu. U vremenu kada se borimo protiv svih loših stvari sa kojima se svakodnevno susrećemo, kao i za bolji položaj žena, ne smemo dozvoliti da budemo neme i ne reagujemo na ovaj problem. Moramo svi da budemo uključeni, od običnog građanina do najviših institucija, izvršne i zakonodavne vlasti. Osnova rešavanja problema je da se svi činioci društva upoznaju sa ovim problemom, istakla je Erić.

Aktuelna i ozbiljna tema okupila je i predstavnike svih ustanova u Prokuplju koje se bave ovom problematikom. O iskustvima iz struke i načinu na koji se bore protiv nasilja nad ženama, govorile su direktorka Centra za socijalni rad Snežana Vukadinović, koordinatorka za borbu protiv nasilja u porodici, predstavnica Policijske uprave Valentina Radić, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Biljana Popović i predsednica Saveta žena Srpske napredne stranke u Prokuplju Slavica Velimirović.

Predsednica Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije Marija Obradović je izrazila zadovoljstvo zbog sve većeg učešća žena u društveno političkom životu Prokuplja.

Zene%205

 

- To znači da su vaše žene izuzetno vredne i sposobne da odlučuju i upravljaju, da ih je sve više na rukovodećim mestima. Kada je u pitanju nasilje nad ženama, mi smo te koje treba da dignemo glas, da se čujemo, jer o ovom problemu ne sme da se ćuti. Zato žene koje su u poziciji da otvoreno o tome govore u parlamentu, na važnim funkcijama, koje učestvuju u kreiranju zakona, treba najviše da se čuju, to je njihova borba protiv nasilja nad ženama, istakla je Obradović i dodala da će se izmenom krivičnog zakonika još više sankcionisati nasilje nad ženama i porodično nasilje.

Ona je takođe istakla da se zalaže za Istanbulsku konvenciju, koja propisuje veće mogućnosti žrtvama nasilja, kao što je anonimno traženje pomoći, otvaranje sigurne kuće, besplatnu pravnu pomoć i drugo.

Predstavnica Policijske uprave Prokuplje i koordinatorka projekta za borbu protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, Valentina Radić je istakla da su od 2013. godine, potpisivanjem Posebnog protokola, sve relevantne institucije krenule u borbu protiv ove vrste nasilja, koje je mnogo teže rešavati u malim sredinama gde vladaju predrasude.

- Problem je što mali broj žena odlučuje da prijavi nasilje u porodici ili odustaje od krivične prijave. Mi smo uvek otvoreni za razgovor, da pomognemo i savetom, što u mnogim slučajevima može da spreči teške posledice nasilja, pa i smrtni ishod, kazala je Radić i dodala da u Prokuplju nije zabeležen nijedan takav slučaj. Doprinos tome dale su i mnogobrojne aktivnosti koje su u Prokuplju sprovedene u cilju borbe protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Radićeva je ovom prilikom apelovala na građane da o nasilju ne sme da se ćuti i da uvek, kada sumnjaju da postoji nasilje u porodici, prijave Policijskoj upravi ili Centru za socijalni rad.

tribina%2029_3%20(2)

Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad Snežane Vukadinović, organ starateljstva ove ustanove dežura 24 časa, što znači da žrtva nasilja može zatražiti pomoć u svako doba. Tom prilikom, stručno lice procenjuje da li se radi o nasilju, izlazi na teren i zbrinjava žrtvu. Problem je nedostatak sigurne kuće, jer ukoliko nije moguće zbrinjavanje žrtve kod srodnika ili prijatelja, preostaje nam smeštaj u Sigurnu kuću u Nišu ili Leskovcu, kazala je Vukadinović.

Predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Opštine Prokuplje Biljana Popović je na tribini prezentovala zastupljenost žena u radu prokupačkih ustanova, kao i na rukovodećim mestima. Zaključeno je da je zastupljen nedovoljan broj žena na funkcijama i da je potrebno osnažiti i podsticati žene da što više učestvuju i da se uključe u društveno politička dešavanja u Prokuplju.   

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!