TOPLIČKI

Najvažnije manifestacije u Opštini Prokuplje

Najvažnije manifestacije u Opštini Prokuplje su:

• Proslava gradske slave – dana Svetog Prokopija  (21. jula)

Jedna od najpoznatijih gradskih manifestacija je proslava gradske slave dana Svetog Prokopija 21. jula,sveca po kome je grad dobio ime i čije se mošti nalaze u crkvi u gradu .Slavlje počinje 20. jula brojnim sportskim takmičenjima i kulturnim dešavanjima.

303. godine, mučenički je postradao veliki Hristov sledbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sv. Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije. Prihvatio se vojničke službe za vladavine cara Dioklecijana. U vreme jednog pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svetli krst na nebu. On se krstio i dobio ime Prokopije. Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen.
 

• Međunarodni književni ,,Drainčevi susreti“ (maj)

Rade Drainac rodio se kao Radojko Jovanović 4./26/ avgusta 1899. godine u Trbunju kod Blaca. Osnovnu školu završio je u Blacu a 1911. upisuje se u gimnaziju u Kruševcu u kojoj — do početka Prvog svetskog rata, završava tri razreda. Godine 1914. već je na frontu, sa svojom vojskom, a 1915. povlači se preko Kosova i Metohije do Skadra i Lješa i stiže u San Djovani.

U zemlju se vraća 1918. godine, nastavlja školovanje, a prekida ga posle šestog razreda. Već 1919. godine, objavljuje poeziju u časopisu "Epoha". Zbirka stihova "Modri smeh" izlazi u Beogradu 1920. sa potpisom Rad. Jovanović. Godine 1922. pokreće časopis "Hipnos" i objavljuje program Hipnizma — prvi put potpisuje se kao Rade Drainac. U ediciji Hipnosa objavljuje knjige stihova "Voz odlazi". Potom objavljuje niz zbirki pesama sve do poslednje "Dah zemlje" objavljene 1940. godine.

Voleo je da putuje: 1927. i 1929. bio je u Francuskoj, 1931. u Firenci, a 1932. u Bugarskoj. Mobilisan je 1941, a posle sloma jugoslovenske vojske zlopaćenja i kraćeg lutanja vraća se u zavičaj, u Toplicu. Vreme provedeno u ratnoj Toplici opisao je u posthumno objavljenoj knjizi "Crni dani". Oboleo je od tuberkuloze — tada pesničke boljke i kratko se lečio u sanatorijumu na Ozrenu. Odatle je prebačen u Beograd, gde je umro 1. maja 1943. godine. U rubrici mesto stanovanja ostalo je zapisano — "bez ulice i broja stana", a u rubrici najbliži srodnici — nije bilo srodnika na sahrani.

Pedesetih godina vraća se, konačno i pesnik Rade Drainac u zavičaj, kada se u Prokuplju osniva književno društvo "Rade Drainac". Izdavačka kuća "Prosveta" 1960. godine objavljuje knjigu pesama Rada Drainca sa predgovorom S. Raičkovića i svrstava ga medju značajnije srpske književnike izmedju dva svetska rata.U Prokuplju, počev od 1966. organizuje se tradicionalna manifestacija "Drainčevi dani" i dodeljuje se pesnička nagrada koja nosi Drainčevo ime.
 

• Međunarodna likovna kolonija ,,Memorijal Bože Ilića“ (krajem avgusta)

Slikari su gosti rodnog sela Bože Ilića – Žitnog Potoka

Boža Ilić rođen je  1919. godine u Žitnom Potoku. Pripada generaciji posleratnih jugoslovenskih umetnika XX veka. U vreme posle Drugog svetskog rata, kada je socijalistički realizam bio nametnut umetnicima kao jedini podoban stil, u realističkom stilu i tematici slika Bože Ilića prepoznate su pozitivne karakteristike koje su bile tražene, pa su tako njegove slike postale ikone socijalističkog realizma. Osim slika obnove i izgradnje, koje su nastale ubrzo posle rata, u njegovom opusu srećemo i brojne portrete. Nakon promene državne politike menja se i kulturna politika i pred umetnike se postavljaju drugačiji zahtevi, a Boža Ilić biva skrajnut i obeležen kao režimski slikar, zbog čega je trpeo celog života.

• Sajamsko-turistička manifestacija ,,Dani višnje“ (jun)

• Međunarodna dečja likovna kolonija ,,Sunce'' (avgust)

Tokom avgusta deca iz Srbije i okruženja dolaze u Prokuplje u pratnji profesora likovnog vaspitanja, obilaze toplički kraj, a upoznajući se sa prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim  znamenitostima stvaraju unikatna umetnička dela.

• Sretenjski susreti pesnika ( februar) • Festival dečijeg stvaralaštva FEDES (februar)

• Đurđevdanski književni konkurs (april-maj) • „Ivanjdanjska likovna kolonija“ u Ajdanovcu (juli)

• Beer fest – festival piva, uz trodnevni muzički program. (juli)

Ljubitelji piva i dobre zabave mogu da uživaju u raznovrsnom trodnevnom muzičkom programu.

banner(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Prokuplje NOVO LICE Srbije“, koji je finansijski podržala Opština Prokuplje, sprovodeći javni poziv za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja)

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd