TIMOČKI

Projekat Monitoringa (praćenja) kvaliteta vode akumulacije Bovan

SOKO BANJA - Opštine Sokobanja i Aleksinac, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Institutom za multidisciplinarno istraživanje, uz podršku EU COST NETLAKE 2013-2016 akcije i GLEON (Global Lake Environmental Observer Network – pod okriljem NSF – Nacionalne naučne fondacije Sjedinjenih Američkih država ), u periodu od 2009. do 2015.godine realizovale su projekat Praćenja kvaliteta vode akumulacije Bovan.

Ukupna vrednost projekta iznosila je 1.350.000,00 RSD. Troškove projekta snosile su opštine Sokobanja i Aleksinac.

Cilj projekta je praćenje i analiza kvaliteta vode akumulacije Bovan u skladu sa Okvirnom Direktivom vode EU (Directive 2000/60/EC) po kojoj kvalitet svih voda u Srbiji mora biti praćen i analiziran u skladu sa metodologijom definisanom dokumentima Evropske komisije . Takođe, korišćena je i metodologija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po projektu Ref.No. III 43009 - Nove tehnologije za monitoring i zaštitu životnog okruženja od štetnih hemijskih supstanci i radijacionog opterećenja.

U toku projekta vršene su fizičko-hemijske, biološke i hidro-geološke analize vode i u većini analiza korišćena su najsavremenija rešenja u senzorskoj i tehnologiji sistema za akviziciju podataka.Rezultati projekta su formiranje održivog i kvalitetnog sistema monitoringa Bovanskog jezera sa upravljačkim sistemom (Water Management System). Praćenjem kvaliteta vode ustanovljeno je da kvalitet vode Bovanskog jezero spada u propisanu II kategoriju voda (mogućnost korišćenja vode za piće uz dodatnu preradu). Takođe je utvrđeno da kvalitet vode opada u letnjim mesecima i to najviše zbog antropogenog faktora.

Prema rečima naučnog savetnika na projetku, prof. dr. Predraga Jovanića, rezultati projekta i usvojeni senzori omogućiće formiranje istraživačkog centra na Bovanskom jezeru koji se može koristiti u edukativne svrhe (studenti, izrada magistrata i doktorata) kao i za razvoj metodologija naprednog i održivog monitoringa vodnih sistema. Takođe, rezultati projekta imaće značaja za izradu budućih studija, projeknih dokumenata i analiza uticaja, kao i sistema za rano upozorenje promena kvaliteta vode.

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!