PIROTSKI

Zašto  INVESTIRATI u Belu Palanku?

Na teritoriji opštine Bela Palanka Prostornim planom opštine definisane su 3 industrijske zone pored petlje na Koridoru 10:  Industrijska zona „Murica 1’’, Industrijska zona „Murica 2“ i Industrijska zona „Balvan“.

Industrijska zona „Murica 1“ nalazi se pored auto puta prvog reda Niš-Sofija, na samom ulazu u Belu Palanku iz pravca Niša pored puta M 1.12 i železničkog Koridora 10 koji spaja zapadnu Evropu sa Dalekim Istokom. Ukupne je površine 8,5 ha. Od glavne petlje nove trase Koridora 10 udaljena je svega 200 m.

O izvanrednom strateškom položaju industrijske zone govori i podatak o blizini niškog (40 km) i sofijskog aerodroma (100 km). Za potrebe industrijske zone „Murica 1“ u 2011. godini izgrađen je kanalizacioni kolektor otpadnih voda.

Realizovano je Infrastrukturno opremanje lokacije ”MURICA 1” u Beloj Palanci – I faza , instalacijama vodovodne i kanalizacione mreže, na samom obodu uz regionalni put Niš-Dimitrograd.

Uspeh Industrijske zone zavisi u velikoj meri od njenih komparativnih prednosti kao što je strateški položaj, komunalna opremljenost. Konkretno, veoma je važno, motivisati investitore, u smislu standardnih parametara za utvrđivanje uslova koje naša industrijska zona nudi a to je: cena zemljišta, procedura za dobijanje dozvola, pravna zaštita. Značajne su podsticajne mere u procesu privlačenja direktnih investicija.na nivou republike, regiona a posebno lokalne. U Industrijskoj zoni zemljište se može ustupiti bez nadoknade, mogu biti besplatne komunalije, zatim efikasan sistem izdavanja dozvola i slično, ali za uzvrat da investitor uposli određeni broj ljudi sa teritorije naše opštine. Može se početi sa ustupanjem placeva investitorima.

Za potencijalne investitore važno je istaći gde se može investirati iz oblasti poljoprivrede na teritoriji opštine Bela Palanka.

Poljoprivredna proizvodnja u opštini Bela Palanka je uslovljena geografskim položajem, reljefom područja i klimatskim karakteristikama područja. Agroekološki uslovi u opštini Bela Palanka su veoma povoljni za razvoj svih grana poljoprivredne proizvodnje, imajući u vidu prirodne uslove, morfologiju terena, klimatske odlike, kao i strukturu poljoprivrednih površina.

Turizam je, uz poljoprivredu, zlatna karta na koju bi opština Bela Palanka danas mogla da zaigra. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe (arheološka nalazišta, manastiri, najstariji hrast na Balkanu…), prijatna klima i blizina dva parka prirode pružaju ogromne mogućnosti za razvoj različitih vidova turizma, najveći deo potencijala i dalje nije iskorišćen.

Bela Palanka ima uslove za lovni i ribolovni turizam, paraglajding, planinarenje, kajakarenje, jahanje u prirodi, ali i razonodu za omladinu i “bekpekere”. Ono što najviše nedostaje je ulaganje u izgradnju i kategorizaciju smeštajnih kapaciteta.

serbianpuzzle.rs

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!