NIŠ

5000 Nišlija čeka privođenje

NIŠ - Broj građana koje od Nove godine policija zaustavlja po Srbiji tokom redovne kontrole, pa ih, kad se ispostavi da imaju neplaćene kazne koje je sud zamenio zatvorskim, privodi kod sudije za prekršaje - raste. Ako nemaju novca ili neće da plate kaznu, automatski idu iza rešetaka.

Tako je, recimo, Prekršajni sud u Nišu, kako nam je potvrđeno u ovom sudu, tamošnjoj policiji u poslednje vreme dostavio 5.000 naredbi za privođenje po tom osnovu.

- Posle nekoliko pokušaja da se kazna naplati, policiji dostavljamo naredbu da se ta lica privedu. Oni imaju rok od nekoliko sati da plate kaznu ili im se ona zamenjuje zatvorom - kažu u Prekršajnom sudu.

U najvećem broju slučajeva prekršioci plate, međutim ima i onih koji neće. Među njima ima i žena koje duguju 5.000 - 10.000 dinara, i upućuju ih na izdržavanje kazne u Sremsku Mitrovicu. Tako se dešava da su im troškovi puta veći od kazne!

U Beogradu svakodnevno sud izda na desetine ovakvih naloga, a na ovakvu praksu posebno se žale Novopazarci, koje policija privodi u Osnovni sud za prekrašaje.

- Krenuo sam rano ujutru na put za Beograd. Na izlazu iz Novog Pazara zaustavila me je policija i saopštila da imam neplaćenu kaznu od 3.000 dinara za koju nisam znao. Rekli su da mi je novčana kazna zamenjena zatvorskom i da treba da “odležim” tri dana. Nisu hteli da me puste dok žena nije donela novac - kaže jedan od privedenih.

U Područnoj policijskoj upravi ističu da samo sprovode naredbe Osnovnog suda za prekršaje.

- Nijedan vozač, ni drugi građanin nije priveden bez našeg naloga, a privode se počinioci prekršajnih prijava koji, u zakonskom roku i nakon svih upozorenja, nisu platili pravosnažno izrečenu novčanu kaznu, koja im je potom zamenjena - zatvorom. Svaki vozač i svaki građanin odnedavno na sajtu Ministarstva pravde može da vidi da li ima neplaćenih prekršajnih kazni i koliko duguje - ističe Rubina Društinac, predsednik Suda za prekršaje u Novom Pazaru.

Ona dodaje da neki imaju i po 20-30 neplaćenih kazni koje su zamenjene zatvorom, a neki opet po osnovu prekršaja duguju i po 200.000-300.000 dinara, pa čak i više od milion. Pošto sve prekršajne kazne zastarevaju za dve godine, mnogi žele da ih izbegnu. Novopazarskom sudu je na raspolaganje, kaže, stavljeno nekoliko policijskih ekipa.

Da je privođenje onih koji su zamenili novčane kazne zatvorom, u koji se pak nisu javili, ne samo praksa, već zakonska obaveza, potvrdio nam je i predsednik Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu Zoran Pašalić.

- Svakih započetih 1.000 dinara kazne moguće je zameniti jednim danom zatvora. To znači da će za neplaćenu kaznu od 5.000 dinara sud doneti rešenje o zameni za pet dana zatvora - kaže Pašalić. - Osuđeni može dobrovoljno da se javi, ali ako to ne učini u zakonom propisanom roku, navedenom u rešenju - privešće ga policija.

Milan Marinović, predsednik beogradskog Prekršajnog suda, objašnjava da se po novom zakonu u izvršnom postupku navodi čime se kazna zamenjuje ako je dužnik ne plati. Ovo takođe važi za prekršajni nalog. Građanin sam može da predloži u prigovoru da mu se novčana kazna zameni zatvorom ili radom u javnom interesu, a to može da odredi i sud kao alternativnu kaznu. Onda automatski, ako dužnik izbegava plaćanje, njegova kazna više nije novčana nego - rešetke.

MUP SRBIJE: UOBIČAJENA PROCEDURA

MUP Srbije ne sprovodi nikakvu koordiniranu akciju privođenja građana na osnovu naloga prekršajnih sudova, niti je takva vrsta zahteva povećana. Reč je o uobičajenoj proceduri, i nekada je takvih naloga za privođenje više, a nekada manje.

- U slučaju kada postoji nalog prekršajnog suda za dovođenje, policija postupa isključivo po tome - rečeno nam je u policiji. - Niko se od građana ne “lovi”, već se u sklopu redovnih aktivnosti, poput pojačane kontrole saobraćaja ili bezbednosti, kada se takva osoba pronađe - odvodi nadležnom prekršajnom sudu.

Tako se radi već mesecima, kažu u MUP Srbije. Inače, policija uvek postupa po nalogu suda, bilo da je reč o prekršaju ili krivičnom delu. Pored toga, kako pojašnjavaju, zaživeo je i registar neplaćenih kazni, pa građani koji nisu obavili svoju dužnost neće moći da registruju automobile ili da izvade neki dokument dok to ne plate.

banner

© Novosti

Podeli vest sa prijateljima:

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
Our website is protected by DMC Firewall!