JABLANIČKI

U Valčićevoj palati otvoren Klub čitalaca „Prof. dr Slađana Filipović“

VLASOTINCE - U Valčićevoj palati je otvoren Klub čitalaca „Prof. dr Slađana Filipović“.

Gospođa Filipović, praunuka Milana T. Valčića, jedna je od naslednica Valčićeve palate i prisustvovala je otvaranju kluba čitalaca koji će nositi njeno ime.

Iščekujući završetak postupka restitucije, naslednici Milana Valčića, predratnog trgovca, bankara i vinara, odlučni su u nameri da porodična zgrada u centru Vlasotinca postane zgrada Kulturnog centra, da se tu nikada ne useli ni jedna stranka, kao i da se na palatu vrati porodični grb. Na palati će pisati: Zadužbina Milana T. Valčića.

Palata Milana T. Valcica, vlasnika prve banke na jugu Srbije krajem XIX veka.

Porodica je medju prvima u Srbiji, po donosenju zakona o rehabilitaciji, sudskim postupkom rehabilitovala ime svoga dede Milana T. Valcica, koji je sudjenjem 1946/1947 proglasen  neprijateljem drzave i naroda. Osnovao je prvu banku na jugu Srbije i vinarski podrum, takvog kvaliteta da je vino izvozeno u Austriju i Francusku) Osudjen je kao ratni profiter,zato sto su Nemci pili njegovo vino za vreme rata u Vlasotincu. Tom prilikom mu je konfiskovana celokupna nepokretna i pokretna imovina i ostavljen je sa svojom zenom Julkom, sa dva gvozdena kreveta, dva para gaca i dva para carapa, dva tanjira,u dve sobe preko puta palate da gleda u palatu. Upravo je poceo proces restitucije-povracaja imovine naslednicima, medju kojima je i Prof.dr Sladjana Filipovic. Svi naslednici su slozni da po povracaju oduzete imovine, sto se ocekuje za nekoliko meseci, naprave zaduzbinu Milana T.Valcica, u kojoj ce biti po njihovoj zelji Kulturni centar Vlasotince. Na palate ce pisati: Zaduzbina Milana T. Valcica; Kulturni centar Vlasotince i vratice porodicni grb koji se nalazio na vrhu same kuce. Ovo ce biti njihov dar Vlasotincu, pod uslovom da zauvek bude kulturni centar i da se nikada ne useli nikakva politicka stranka. Njihov deda Milan T. Valcic nije zalio ni za cim, pa cak ni za oduzetom bankom, jedino za porodicnim domom - ovom palatom, pa je posle Drugog svetskog rata, svakome ko bi se ohrabrio da vikne ,,ovo je palata Milana Valcica”, davao zlatnik od nekolicine koje je nekako uspeo da sacuva.

Porodica Valcic, iz Dalmacije – sa malog ostrva Osljak kod Zadra, naselila se u Vlasotincu. Sve je pocelo od oca Tase Valcica, koji je trazio da ga porodica isplati, da se ne bi usitnjavali vinogradi, livade i njive koje su imali u Vlasotincu. Od tih para imao je da kupi jedan mali lokal u centru Vlasotinca i konja. Svakodnevno je konjem isao u Leskovac, kupovao secer, brasno,so... I natovarenim konjem vracao se da puni radnjicu, jer u Vlasotincu u to vreme nije postojala nijedna prodavnica. Godinama je tako snabdevao svoju radnju i mucio se kako bi ustedeo novac da skoluje svoja tri sina - Milan je bio prvi sin. Milana se po zavrsetku trgovacke skole u Nisu, u to vreme prestizne, vratio u Vlasotince, kako bi poceo da radi, jer je za skolovanje stigao drugi sin Josif. Po povratku, Milan je uspeo da ostvari svoj cilj i osnuje Prvo akcionarsko drustvo na jugu Srbije u Vlasotincu, a zatim se ukljuci na Evropsku berzu, time obezbedi svoje dalje usavrsavanje u Beogradu i Becu. Zatim je osnovao prvu banku na jugu Srbije - u Vlasotincu i vinarski podrum. Poceo je da stice i omoguci mladjem bratu Josifu da studira medicinu u Becu. Josif je kasnije ziveo u Nisu, bio specijalista ORL i jedan od vodecih doktora vojne bolnice u Nisu u to vreme. Kada su se ova dva brata osamostalila i porodica postala jedna od najbogatijih na jugu Srbije, svakodnevno su molili oca da prestane da se muci i dalje radi, ali nisu u tome uspeli, jer je otac Tasa bio izuzetno vredan. Izuzetno mu je bilo stalo da dalje doprinosi porodici. Kada je za skolovanje stigao treci sin Uros, Milan mu je omogucio da studira prava u Becu, ali se nazalost na trecoj godini tesko razboleo i preminuo. Porodica je do danas odrzala njihov amanet - Milana i Josifa, da u svakoj generaciji bude jedan ekonomista i jedan doctor, a da ostala deca biraju sta ce studirati. Milan je sa suprugom Julkom izrodio pet cerki i jednog sina. Slađanina baka po majci Mari se zvala Leposava i bila je prvo dete Milana T. Valcica, a zatim su se radjali: cerke Olga, Cale, Zorka, sin Zika i najmladja cerka Simka. Deda Milan i baka Julka su imali od svoje dece 10 unucadi i do danasnjeg dana, sve generacije postuju porodicni zavet najvise edukacije.

Podeli vest sa prijateljima:

Komentari  

+1 #1 Cedomir Kostic 06-05-2016 18:26
Zar ovo nije lepo. U ove dane kada slavimo praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo tim povodom za ovako lepo i humano delo, pozdrav familiji Valcic a posebno dr. Sladjani Filipovic,njeno m surugu i njihovoj kcerki dr. Njanji Filipovic , s pozdravom Hristos Vaskrse ! s postovanjem o,Cedomir Kostic , protojerej-stav rofor iz Cikaga sa svojima.
Prijavi administratoru
loading...

PRATITE NAS

KONTAKT

+ 381 65 43 43 646

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Da li će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije ?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd