Thursday, January 18, 2018
Loading...

Nikada potražnja za jednim zanimanjem nije bila tako velika kao što je potražnja za programerima danas. U toku ove godine najviše se na tržištu povećao broj poslova za Java programere, PHP programere, kao i web dizajnere.

Kakvo je stanje na tržištu IT-ja u Srbiji pokazuje istraživanje nedavno sprovedeno među IT zajednicama u našoj zemlji. Ispitano je 1600 programera, a podaci su pokazali da je njihova prosečna plata nešto preko 1200 EUR.

Zbog ovako dobrih uslova za rad, sve više njih želi da stekne IT znanja i dobije posao u IT industriji, o čemu svedoči i veliko interesovanje za edukaciju u IT-ju.

Oni koji žele da grade svoju karijeru u IT industriji često sebi postavljaju pitanje za koji programski jezik se odlučiti, koji je najlakše naučiti, u kojem je najbolje raditi, koji donosi najveću zaradu i sl.

Ovo su neki od programskih jezika koji će biti aktuelni u 2016. godini.

Java – najtraženiji programeri na tržištu

Java je mejnstrim u svetu programiranja, a to znači da njen jezik nije previše kompleksan.

Sa druge strane, Java je uz C ++ i C# jezik koji se najčešće koristi na korporativnom nivou, što znači i siguran posao za sve Java programere. Ovladati Javom, znači ovladati principima objektno orijentisanog programiranja, a to znači naučiti teži deo PHP-a, Python-a, Perl-a, C#-a. Takođe, veliko interesovanje za Javu rezultat je i sve unosnije niše izrade aplikacija za Android, za koje se koristi upravo ovaj programski jezik.

PHP - programeri koji vladaju carstvom weba

Ako želite da naučite programski jezik koji će vam omogućiti da radite sve što poželiite sa web sajtovima, onda je PHP pravi izbor. Logičan je sledeći korak iskusnih web dizajnera koji žele da nastave edukaciju. Naravno, PHP je najbolji izbor ako želite da pravite sajtove u WordPressu, ali i na drugim platformama. O dominantnosti ovog programskog jezika na webu govori činjenica da je i sam Facebook napravljen u PHP-u, kao i Wikipedia, Yahoo, Tumblr i mnogi drugi.

Python – jednostavna sintaksa za mnogo dobrog koda

Python je jezik koji se često javlja kao odgovor na pitanje sa kojim programskim jezikom početnici mogu najlakše „uskočiti” u svet programiranja. Smatra se pogodnim za jednostavan rad sa skriptama, što omogućava programerima da ispišu velike količine čitljivog koda za kratko vreme. Zahvaljujući velikoj fleksibilnosti i multifunkcionalnosti, Python će biti jedan od najrasprostranjenijih programskih jezika u 2016.

C, C++, C# – od osnova do sofisticiranih finesa

C programske jezike mnogi programeri smatraju bazičnim, koliko i učenje anatomije za bavljenje medicinom. Kao jezici orijentisani ka hardveru, koriste se i u programiranju operativnih sistema, a programeri kroz C ovladavaju osnovnim principima funkcionisanja računara, memorije, sistema, hardvera, bazičnim stvarima u IT-ju, sa kojima nemaju dodira kroz druge programske jezike.

Kao što kaže Karter Pejdž, IT menadžer Gugla, programeri moraju poznavati C programske jezike kao što i vozači Formule 1 treba da poznaju rad mašine bolida. Nakon toga sve ide mnogo lakše.

JavaScript – brzo, lako i interaktivno

Sa JavaScriptom je jednostavno započeti bavljenje programiranjem jer ne zahteva dodatna oruđa, instaliran je u web pretraživačima, nema fatalnih grešaka koje se ne mogu ispraviti, kod se lako menja, a rezultate vidite odmah. Za nekoga ko želi da proveri da li je programiranje profesija za njega, JavaScript bi mogao da bude najbolji izbor, a uz poznavanje HTML-a i CSS-a moći ćete da postižete i odlične rezultate u interaktivnom front end developmentu.

Ruby – velika produktivnost za najkraće vreme

Sam podatak da je Ruby stvoren sa idejom da bude lak za čitanje i kodiranje što većem broju ljudi, govori da je on istovremeno i jednostavan za učenje, što ne znači da su njegove moći manje od moći ostalih programskih jezika. Zapravo, Ruby je idealna kombinacija objektno orijentisanog jezika velike fleksibilnosti i jednostavne sintakse i vokabulara.

 

Komentari  

0 # Srle 17-01-2016 02:29
C je tata.
Ostali su deca C-a.
Odgovori | Prijavi administratoru

 

MOŽDA VAM JE INTERESANTNO

 
loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@ expres .rs

Marketing

ANKETA

Dokle Novak može na Australijan Openu?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!