Naučnici imaju upozoravajuće saznanje za sve ljubitelje roštilja

Izvor HARVARD MEDICAL SCHOOL HEALTH BEAT, TELEGRAM jun 26, 2018

Studija, predstavljena na skupu Američke zdravstvene asocijacije za epidemiologiju i prevenciju, posmatrala je više od 100.000 ljudi, u tri različite studije, koji su bar dva puta nedeljno jeli bifteke, piletinu ili ribu sa roštilja. 


Naučnici su utvrdili da ljudi koji su pripremali meso na roštilju više od 15 dana mesečno, imaju 17 odsto veći rizik od pojave visokog krvnog pritiska, u odnosu na ljude koji su tako pripremljenu hranu jeli manje od četiri puta mesečno.  Uz to, oni koji vole da jedu meso sa roštilja koje je sasvim pečeno (reš), imaju 15 odsto veći rizik od pojave visokog pritiska, u odnosu na one koji su kuvali meso na nižim temperaturama. 

 Razlike u krvnom pritisku mogu da se jave zbog izlaganja hemikalijama koje nastaju kada je protein u mesu izložen visokim temperaturama, pretpostavljaju naučnici. 

Iako je važno naglasiti da ovi rezultati ne dokazuju da sama metoda pripreme mesa direktno izaziva porast pritiska, naučnici savetuju određeni oprez kada ovog leta budete puno roštiljali.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

Loading...
© 2014 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
DMC Firewall is a Joomla Security extension!