Saturday, November 18, 2017

Zahvaljujući vitaminima C, A i E, ona usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju

C
rvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica, sastavni su deo svake kuhinje. Paprika je nezaobilazan sastojak i vegetarijanskog menija, ali i brojnih jela sa mesom. Bez obzira na boju, oblik ili veličinu, paprika je pravi eliksir zdravlja i lepote. Zahvaljujući vitaminima C, A i E, ona istovremeno usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju. Dragoceni sastojci koje paprika poseduje na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

Istorijski ostaci iz Perua ukazuju na to da su se u Srednjoj i Južnoj Americi konzumirale još pre 9.600 godina. Kolumbo ih je doneo u Evropu 1493, gde su se vrlo brzo proširile i bile kultivisane. Danas se u svetu uzgaja oko 50 sorti paprika.

 

Sastav i lekovitost

Sto grama sveže crvene paprike sadrži 92 odsto vode, 6 grama ugljenih hidrata, 0,99 grama belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

50 sorti paprike uzgaja se danas u svetu

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6, a dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Zaštitnica vida

Paprika je bogata karotenoidom zeaksantinom, koji je izuzetno važan za zdravlje očiju. Smatra se da kod ljudi sklonih makularnoj degeneraciji vidljivo utiče na prevenciju gubljenja vida, a takođe pomaže i kod postojeće bolesti.

 

Redovno konzumiranje paprika:

  • podiže imunitet
  • ublažava PMS
  • podstiče proizvodnju kolagena
  • poboljšava vid
  • štiti od raka prostate
  • podiže raspoloženje
  • podstiče rast kose
  • ubrzava metabolizam i pomaže pri mršavljenju

Zeaksantin snažnim antioksidativnim dejstvom sprečava oštećenje oka - štiti ga od štetnog (plavog) spektra UV zraka, pogotovo za vreme jakog zračenja sunca. Vitamin A u paprici takođe pomaže zdravlju očiju i u prevenciji noćnog slepila.

Manji rizik od raka

U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika čija je ishrana obilovala zelenim paprikama i brokolijem uočena ređa pojava ove bolesti.

Paprika sadrži čak 300 odsto dnevnih potreba za vitaminom C

  
Komponentama iz paprike - likopenu, beta-karotenu, vitaminu C i A i retinoidima pripisuje se sposobnost da značajno smanje rizik od raka prostate. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla da deluju u prevenciji raka jednjaka i želuca.

 

Moć vitamina C
  • Paprika sadrži čak 300 odsto dnevnih potreba za vitaminom C.

Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena, proteina potrebnog za održavanje elastičnosti krvnih sudova, kože, kostiju i organa. Redovno unošenje hrane bogate ovim vitaminom jača imunitet, neutrališe štetne radikale i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

 

Za lepu kosu i kožu

Vitamini, gvožđe i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože. Ujedno, paprika na prirodan način deluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima.

Dragoceni sastojci koje paprika poseduje na organizam deluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak

Zbog antibakterijskog dejstva, korisna je i u spoljašnjoj primeni, u obliku maski za kožu kojima mogu da se tretiraju akne.

Za sjajnu i zdraviju kožu možete da napravite masku od sveže ili sušene paprike, pomešane s jednom kašikom meda. Nanesite je na lice i dekolte i ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

Ova namirnica je odlična i za negu kose. Sadrži vitamin B6, koji sprečava gubitak kose, i veće količine gvožđa, zaslužene za bolju cirkulaciju vlasišta, koje podstiče i rast kose.

 

Ublažava PMS

Prirodni sastojci kojima paprika obiluje pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS. Štite organizam od posledica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.

Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji "hormona sna" melatonina, ali i serotonina, "hormona sreće", te će vam paprika, osim što je ukusan obrok, obezbediti i dnevnu dozu opuštanja.

Idealna za dijete

Zbog minimuma kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu (proizvodnju toplote) i tako podstiče sagorevanje kalorija. 

  • 92 odsto vode sadrži 100 g paprike

Veruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast. Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka.

Može da se jede sveža, kada je i najhranljivija, a dobro je kombinovati je sa maslinovim uljem, jer se tako bolje apsorbuju pojedini nutrijenti. Budući da se radi o namirnici mediteranske kuhinje, dobro se slaže sa crnim i belim lukom, tikvicama, plavim patlidžanom i, naravno, maslinama. Može da se bari, peče, melje, suši, puni, pravi ajvar, pinđur, i kiseli za turšiju.

Čili i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu, koji je neizostavan deo mnogih jela i umaka. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, to je paprika ljuća.

Veliki ljubitelji papreno ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari. Većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji otvara apetit, ubrzava peristaltiku creva i pomaže varenje. Takođe, kapsaicin ima antiseptičko dejstvo i povećava nivo histamina u krvi.

RECEPTI

Meksička čorba

Sastojci: 3 crvene paprike, ljuta papričica, 3 paradajza, crni luk, kašika maslinovog ulja, 2 kašike brašna, litar pilećeg bujona, so, biber, veza peršuna
Priprema: Na zagrejanom ulju propržite crni luk, smanjite vatru, dodajte iseckane paprike i papričicu i lagano dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte brašno i pržite dva minuta neprestano mešajući da ne zagori. Postepeno dodajte pileći bujon, paradajz, so i biber. Kada provri, kuvajte još 20 minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući. Sklonite sa šporeta i pustite da se ohladi, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim ponovo vratite na šporet, dodajte peršun i neka kratko provri još jednom.

 

Paprike sa kozjim sirom

Sastojci: 8-12 mini slatkih paprika, pola šolje mekog kozjeg sira, začinsko bilje - peršun, origano, vlašac ili beli luk, maslinovo ulje, biber i so.
Priprema: Pomešajte sir za začinima i napunite njime očišćene polovine paprika. Stavite ih na nauljeni pleh za pečenje, prelijte s maslinovim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Poslužite uz zelenu salatu i dinstanu boraniju.

Hladna čorba

Sastojci: šolja sveže crvene paprike, pola šolje indijskih oraha, pola šolje vode, pola kašičice soli.
Priprema: Navedene sastojke sameljite u blenderu, sipajte u činiju i po želji dodajte naseckanu papriku i peršun.

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

WEB PREPORUKE

 
loading...

POPULARNO U SVETU

Loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

ANKETA

Ako se Katalonija otcepi od Španije, šta će biti sa EU?

TRENUTNA TEMPERATURA

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!