Wednesday, March 21, 2018

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom delu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. 

1. Namirnica koja zasićuje 

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu. 

2. Namirnica koja je pogodna za pripremu laganih jela 

Više od četrdeset posto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela. 

3. Namirnica koja podstiče rad creva 

Kesteni su odlični izvori vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno pospešuju bolju i redovnu stolicu. 

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce 

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sastava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma. 

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti 

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću. 

Savet plus: 

Na šta trebate paziti kad kupujete kestene? 

Kada kupujete sveže kestene odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. 

Kada ih primite u ruku težina treba da odgovara njihovoj veličini. Izbegavajte kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Komentari  

+1 #1 kesten 15-10-2016 11:29
Na slici nije jestivi tzv pitomi kesten nego tzv. divlji kesten.
Prijavi administratoru
loading...
Loading...

PRATITE NAS

 

KONTAKT

+ 381 65 333 9029

info@expres.rs

Marketing

TEMPERATURA

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd