Sunday, June 17, 2018

Za seksualnu želju muškarca najvažniji je nivo testosterona, hormona koji se nalazi i u ženskom i u muškom telu. Nivo testosterona prirodno opada kako muškarac stari, ali ishrana i fizička aktivnost imaju važnu ulogu u tome koliko telo prizvodi testosterona.

Osim toga, hrana donekle može da utiče i na plodnost muškarca. Imajte na umu da svaki zalogaj koji pojedete može da podstakne ili da ometa proizvodnju spermatozoida.

Evo koje namirnice bi zbog toga trebalo da izbegavate - penis će vam biti zahvalan.

Gazirani napici
Muškarci koji konzumiraju ove napitke svakog dana, dnevno proizvode 30 odsto manje spermatozoida u odnosu na one koji to ne rade, otkrili su istraživači. Iako je broj spermatozoida koje ti muškarci proizvode i dalje u granicama normalen prema skali Svetske zdravstvene organizacije, stručnjaci ističu da su svejedno izloženi većem riziku od neplodnosti.

Prerađeno meso i slanina
Ove namirnice takođe smanjuju proizvodnju spermatozoida. Studija sprovedena 2013. godine pokazala je vezu između unosa prerađenog mesa i slabijeg kvaliteta sperme. Sa druge strane, momci koji jedu više tamne ribe - tune i lososa - proizvode veći broj spermatozoida.

Proizvodi od soje
Konzumiranje soje je povezano sa slabijom proizvodnjom spermatozoida. Istraživanje koje je 2008. godine sprovedeno na Harvardu, pokazalo je da muškarci koji konzumiraju najviše sojinih proizvoda, proizvode najmanje spermatozoida. S obzirom na to da su sojini proizvodi važan izvor proteina i amino kiselina, preporučljivo je da ih ipak jedete, ali umereno.

Šećer
Ispostavilo se, nakon brojnih istraživanja, da šećer smanjuje nivo testosterona. Naime, nutricionista Mark Hajman kaže da se konzumiranje šećera povezuje sa rezistencijom na leptin, zbog čega mozak ne dobija signale hormona da prestanete da jedete. Visok nivo leptina, kao posledica rezistencije na leptin, smanjuje nivo testosterona.

Prerađeni ugljeni hidrati
Ove namirnice učiniće vas pospanim i uzrokovati konstipaciju. Prerađeni ugljeni hidrati povećavaju nivo triptofana, hormona koji utiče na pospanost, pa nije baš preporučljivo da ih jedete pre "akcije". Osim toga, ove namirnice ne sadrže hranljiva vlakna, zbog čega veoma često dovode do konstipacije, a to nije nimalo seksi!

Alkohol
Pored toga što nije nimalo lepo kada pijani brbljate nepovezano, trebalo bi da znate da alkohol dovodi do erektilne disfunkcije. Možda će vam alkohol probuditi želju za seksom, ali vam neće pomoći da to "obavite" kako treba, naprotiv. "Alkohol utiče na protok krvi u predelu penisa", kaže urolog dr Ešli Vinter. "Još uvek nije utvrđeno kako tačno ometa erekciju, ali loša koordinacija kao posledica opijenosti može da bude uzrok tome". Dr Vinter dodaje da ovi problemi nisu posledica kvaliteta, već kvantiteta unetog alkohola.

Marihuana
Studije su pokazale da marihuana privremeno smanjuje nivo testosterona, potencijalno ometa proizvodnju spermatozoida i uzrokuje erektilnu disfunkciju. Studija sprovedena 2015. godine pokazala je da muškarci koji konzumiraju marihuanu više od jednom nedeljno proizvode tri puta manje spermatozoida. Kanabinoidni receptori nalaze se u tkivu penisa, pa će marihuana sprečiti vaš "alat" da "ustane".

 

 EXPRES - IMATE PROBLEME SA EREKCIJOM? Pročitajte ovaj članak i rešite problem

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!